ZWIJNDRECHT – Op tijd voordat het misschien gaat vriezen, ziet het Noordpark in Zwijndrecht er dankzij twee vrijwilligers al mooi opgeruimd uit.

Bas Mol en Jan van Gortel, vrijwilligers van het Wijkplatform Walburg, zijn al vanaf augustus bezig om het park op te knappen. Het belangrijkste werk was het uitroeien van alle brandnetels. Op heel veel plekken overwoekerden de brandnetels alle andere planten en ontnamen ze het zicht op de beelden. Want het Noordpark is ook de belangrijkste locatie van het Beeldenpark Drechtoevers.

De brandnetels zijn nu voor de helft weg uit het park, dus Bas en Jan hebben nog wel wat te doen om alle borders “schoon” te krijgen. Gelukkig heeft de Stichting Beeldenpark Noordoevers een prachtige bosmaaier ter beschikking gesteld, waarmee ze de brandnetels iets sneller te lijf kunnen.

Maar het mooiste zit nog onder de grond. Want afgelopen week is er een enorm aantal narcisbollen gepoot in het Noordpark. Het totaal oppervlak waarop straks de narcissen op verschillende tijdstippen zullen bloeien, beslaat zo’n 600 vierkante meter; ruim 10 achtertuinen vol. “Dat is wel machinaal gebeurd, anders is het geen doen,” vertelt Jan van Gortel. “De machine deed er drie uur over en dat was nog leuk om te zien ook.”

Financiële steun

Dit bloembollenproject is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Stichting Maatschappelijke Betrokkenheid Zwijndrechtse Waard. Dat is de stichting die lokale goede doelen steunt met geld dat de voormalige coffeeshop Xpresso heeft opgebracht. In het voorjaar zal in de borders nog nieuwe beplanting komen die door PAK AAN! wordt gefinancierd.

PAK AAN! ondersteunt namens de gemeente Zwijndrecht op een gemakkelijke en snelle manier bij de uitvoering van ideeën en initiatieven van inwoners.

Bas Mol en Jan van Gortel zijn er terecht erg trots op dat ze dit allemaal hebben kunnen realiseren. Mede dankzij het maaiwerk van de gemeente Zwijndrecht is het weer de moeite waard een mooie herfst- of winterwandeling in het Noordpark te maken.