Het kan weer! Wegdromen in het Dordrechts Museum

DORDRECHT – Na maanden dicht te zijn geweest, kunnen de deuren van het Dordrechts Museum aanstaande zaterdag eindelijk weer open. De vrijwilligers en het personeel staan klaar om het publiek te verwelkomen. Wat is er te zien?

Natuurlijk is de collectie Nederlandse schilderkunst weer te bewonderen met prachtige werken van Appel, Breitner en Cuyp tot Weissenbruch, Ylstra en Zandvliet. De meesters uit zes eeuwen zullen vanaf 5 juni het publiek weer weten te beroeren. De museumtuin met het terras van restaurant Art & Dining is vanaf nu weer een heerlijke plek voor een drankje en een hapje. De tijdelijke tentoonstellingen die eind vorig jaar zijn geopend, zijn verlengd en gelukkig nog te zien. De tentoonstelling I love Dordt is vorig jaar slechts één dag open geweest, voordat de lockdown van kracht werd. Deze expositie voor en door Dordtenaren toont maar liefst 400 objecten, waarmee de liefde voor de stad wordt gevierd vanwege het 800-jarig bestaan van Dordrecht. Een waar feestje voor iedereen die de stad een warm hart toedraagt.

Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst.
Deze tentoonstelling werd vorig jaar door Prinses Beatrix geopend en door NRC en de Volkskrant getipt als een overzichtstentoonstelling die je niet mag missen. Gelukkig krijgt iedereen nu alsnog de kans om een boswandeling te maken in het museum. Met ‘Diepgeworteld’, georganiseerd ter ere van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting, toont het Dordrechts Museum de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst.  De tentoonstelling bevat bruiklenen uit o.a. het Rijksmuseum, Mauritshuis, Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Fries Museum, het Bonnefanten en diverse privé collecties. In ‘Diepgeworteld’ gaan oude en moderne meesters een dialoog met elkaar en met het publiek aan.

Kévin Bray
Het museum presenteert t/m 1 augustus de tentoonstelling ‘Breakdown After Before’ van Kévin Bray (Frankrijk, 1989). De solotentoonstelling verkent de mogelijkheden van beeldproductie in uiteenlopende media en materialen en met behulp van historische en hedendaagse technieken. Vrijwel alle werken in de tentoonstelling zijn voor het eerst te zien. Met een zaal vullende installatie, sculpturale schilderijen en video ontmaskert Bray visuele illusies om de technologie, waarmee die tot stand komt, centraal te stellen. Tegelijkertijd zet het aan het denken: wat is echt en wat niet? Hoe beoordeel je dat? Dat is precies waar deze tentoonstelling en het werk van Bray om draait.

Leven van Leer
De meest complete middeleeuwse archeologische leercollectie van Nederland. De tentoonstelling laat de mooiste middeleeuwse messcheden, tassen, schoenen en wapenuitrusting zien die ruim 700 jaar geleden gemaakt, gedragen of gebruikt zijn.

Foto: Studio Roodenburch.