STREEKNIEUWS – Tijdens 800 jaar stad eert Het Hof van Nederland bekende en onbekende stadsgenoten met een bijzondere tentoonstelling. Vanaf vandaag worden in de expositie 800 jaar Dordtenaren in VERZET verhalen verteld over strijdvaardige Dordtenaren.

Door de eeuwen heen hebben Dordtenaren zich verzet tegen dat wat hen dwars zat. Van gewapend verzet tegen een militaire bezetter tot vreedzaam protest tegen de sloop van historische gebouwen in de binnenstad. Soms leverde het succes op, maar net zo vaak trokken de machthebbers aan het langste eind.

Verzet in alle vormen en maten
Grote demonstraties of juist kleine persoonlijke daden. In Het Hof van Nederland zie je verzet in verschillende vormen en uit verschillende tijden, vanaf de middeleeuwen tot eind 20ste eeuw. Verhalen die al die tijd in het geheugen van de stad, het archief, zijn bewaard.

Foto’s, filmpjes, tekeningen en bijzondere voorwerpen laten gebeurtenissen zien die bepalend zijn geweest voor Dordrecht en de Dordtenaren. Van de 80-jarige Oorlog tot de Tweede Wereldoorlog, tot feministisch protest in de jaren ’70, en de Merwepolder als een van Nederlands eerste gifwijken in de jaren ’80. 

Dordtenaren aan het woord
Wat gebeurde er destijds? En welke rol spelen deze onderwerpen vandaag nog? In de expositie vertellen een aantal betrokkenen van toen en Dordtenaren van nu zelf over hun ervaringen.

Ieder jaar ander thema
De tentoonstellingsruimte in Het Hof van Nederland zal vanaf 2020 ieder jaar een nieuwe invulling krijgen. Steeds rond een ander thema, maar altijd met verhalen uit de stad. Zo is te zien dat het karakter van de stad niet alleen bepaald wordt door haar ligging, maar vooral ook door de mensen die er leven en wonen.

De tentoonstellingen worden samengesteld door het Regionaal Archief Dordrecht.

 Dordtenaren gratis entree
Wie in Dordrecht woont kan de expositie gratis bezoeken, op vertoon van een identificatiebewijs (ID-kaart/paspoort/rijbewijs). Museumkaarthouders en kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang.

Praktische informatie
De expositie is te zien van 17 december 2019 tot eind 2020. Open van dinsdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur. Eerste kerstdag (25 december) en Nieuwjaarsdag (1 januari) is de expositie gesloten.

Adres: Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht.

www.hethofvannederland.nl/tentoonstellingen