Willem de Zwijgerschool in Ambacht is als eerste afvalvrij: “Het enthousiasme is heel groot”

HENDRIK-IDO-AMBACHT – De Willem de Zwijgerschool in Hendrik-Ido-Ambacht is sinds deze week een afvalvrije school. Wethouder Ralph Lafleur overhandigde het keurmerk aan groep 7. De basisschool is de eerste school in Ambacht die deze titel krijgt. “De leerlingen vinden het leuk om de boel netjes te houden.”

De titel ‘afvalvrij’ betekent niet dat er helemaal geen afval meer is op de school. Er wordt zoveel mogelijk gerecycled, zodat er zo min mogelijk restafval overblijft. “Er wordt met de kinderen afgesproken dat ze niet meer naar school komen met plastic boterhamzakjes of drankkartons”, aldus de wethouder. De school moet aan bepaalde eisen voldoen die opgesteld zijn door de gemeente om zichzelf afvalvrij te mogen noemen.

Directeur Cornee Bezemer is erg trots op de prestatie. “We zijn vorig jaar bij de opening van het nieuwe gebouw begonnen met het uitdelen van flessen aan de leerlingen.” Sindsdien zijn er geen kartonnen drinkpakjes meer welkom in het gebouw. “Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat er in elk lokaal een afvalunit staat, zodat de kinderen leren het afval te scheiden.”

De tekst gaat door onder de video.

Maar het blijft niet alleen bij het afval binnen de schoolmuren. De directeur vindt het belangrijk dat de leerlingen ook de omgeving schoon houden. “De kinderen gaan met regelmaat de wijk in om daar het zwerfafval op te ruimen.” Ook op het schoolplein wordt het afval opgeruimd.

De leerlingen hebben volgens de directeur vooral plezier in het opruimen van het afval. “Ze vinden het leuk om de boel netjes te houden, zeker als ze onder de les naar buiten mogen om vuil te prikken.”

Volgens de wethouder zal de Willem de Zwijgerschool niet de enige afvalvrije school van Ambacht blijven. “Ik ben ervan overtuigd dat er binnenkort nog veel meer scholen gaan volgen. Het enthousiasme in Ambacht is heel groot op dat gebied.” In Dordrecht hebben enkele scholen het predicaat ‘afvalvrij’ al eerder ontvangen.