Voorlopig ontwerp voor Cascade vastgesteld

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Cascade als multifunctionele ontmoetingsplaats voor alle inwoners; het culturele hart van Ambacht. Dat is de wens van de gemeente en Stichting Cascade. Maandag 4 maart stelde de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering het voorlopig ontwerp voor een vernieuwd Cascade vast.

Door de leeftijd van het gebouw heeft Cascade komende jaren groot onderhoud nodig. Daarnaast moet de overheid al haar gebouwen op den duur zo veel mogelijk energieneutraal maken. Met de ambitie van Cascade als cultureel hart van Ambacht, zorgt dit voor een uniek moment om het gebouw en haar directe omgeving te verbeteren.

Een duurzamer Cascade
Om het gebouw (bijna) energieneutraal te maken worden de muren geïsoleerd en de ramen vervangen door beter geïsoleerd glas. Er komen zonnepanelen en de klimaatinstallatie wordt vernieuwd. Voor de inrichting wordt gekeken naar natuurlijke materialen zoals: vlas, linnen, hout en ijzer. Om bezoekers in het hart van het gebouw binnen te laten komen, wordt een nieuwe entree gemaakt. De podiumtrap en een vide creëren een nieuwe ruimte in het gebouw. Een mooie plek voor een open podium voor bijvoorbeeld voorleesbijeenkomsten, kleine voorstellingen en debatten.

Nieuwe horeca
Aan de achterkant van het gebouw wordt nieuwe horeca gerealiseerd. Door een luifel met een klein terras is Cascade straks een unieke plek om heerlijk te genieten van een hapje en een drankje. Belangrijke stap op weg naar vernieuwing Cascade. Wethouder Steven van Die is verheugd met de vaststelling van het voorlopig ontwerp: “Het ontwerp is een mooie vertaling van de wensen en ideeën van de gemeente, Stichting Cascade, Bibliotheek AanZet en het Sophia Sociaal Team. Met de vaststelling door de gemeenteraad is weer een belangrijke stap gezet op weg naar een nieuw, moderner Cascade.”

Planning
De planning is om eind 2024 of begin 2025 te starten met de uitvoering van de plannen. Eind 2025 hoopt Cascade de werkzaamheden aan het gebouw af te ronden. Daarna wordt de buitenruimte opnieuw ingericht.

Cascade is een multifunctionele ontmoetingsplaats voor alle inwoners; het culturele hart van Ambacht. Een plek waar iedereen welkom is, waar je je kan ontwikkelen, een (hulp)vraag kan stellen op maatschappelijk,  digitaal en sociaal gebied. Je kan hier ontspannen, studeren, werken, lezen, eten en drinken, afspreken of een activiteit bijwonen. Een plek waar veel inwoners ontspanning en gelijkgestemden op cultureel en recreatief gebied vinden.

Bron Cascade