HENDRIK-IDO-AMBACHT De gemeenten Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht organiseren zaterdag 21, 28 september en 12 oktober een praktijkdag voor jonge autorijders, die sinds kort in het bezit zijn van een rijbewijs. The DriveXperience is een gratis praktijkdag waarbij jonge autorijders t/m 24 jaar, ervaringen kunnen opdoen in het voorkomen van gevaarlijke verkeerssituaties. Meedoen kan als inwoners maximaal 3 jaar hun rijbewijs bezitten. De jonge bestuurders hoeven deze dag zelf geen auto mee te brengen want die wordt op deze dagen gratis beschikbaar gesteld door autobedrijf Ford Wensveen.

De praktijkdag wordt gehouden op de locatie van de gemeentewerf aan de Middellijn 1 in Zwijndrecht. De dag begint om 9.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Rond 9.15 zal wethouder Lafleur de dag officieel openen met een kort woord, waarna hij als eerste op de mobiele baan mag ervaren hoe het aanvoelt om een noodstop te maken. De deelnemers ervaren op deze dag zelf achter het stuur en in drie modules hoe goed ze als jonge en beginnende autorijder zijn en welke verbeterpunten zij wellicht kunnen bereiken. Deze modules zijn:

Module 1: Praktijkrit rijden (Road Xperience)
Elke deelnemer rijdt met twee andere jongeren in de auto van een coach een anderhalf uur durende praktijkrit door de wijde omgeving. Men wisselt elkaar af aan het stuur, beoordeelt zijn eigen en elkaars rijstijl en geeft mogelijke verbeterpunten aan. Dit alles onder begeleiding van een coach die óók zijn oordeel geeft.

Module 2: Noodstops op mobiele baan (Track Xperience)
Op een gladde rem/slipbaan rijden de deelnemers zélf en voelen wat het is om op glad wegdek onverwacht met verschillende snelheden een noodstop te moeten maken. Ze merken dan hoe lang hun remweg op een glad wegdek bij verschillende snelheden is en voelen de werking van het ABS remsysteem. Ze zijn dan wéér een ervaring rijker. Hier zullen ze later in het verkeer voordeel aan hebben.

Module 3: Afleidingen, Alcohol en Drugs (Xperience Xchange)
In een groepsdiscussie praten en discussiëren de deelnemers over de werking van alcohol en drugs in relatie tot verkeerdeelname en hoe ze daarmee kunnen omgaan. Samen met een verkeer- en alcoholdeskundige voeren ze een open discussie hierover, over hun eerste kilometers als zelfstandig autorijder en over het omgaan met diverse apparatuur in de auto die hen kan helpen, maar óók afleiden.

Vooraf en achteraf verkeerstest via internet
Met een eigen inlogcode maken de deelnemers enkele dagen vooraf thuis op de website van CitoDrive al een test die aantoont welk soort autorijder ze zijn. Enkele dagen ná hun deelname maken ze via internet nóg een test. Genoeg redenen om je nu meteen aan te melden op www.thedrivexperience.nl. Het kan nog!

Aanmelden via de website
Meld je aan via www.thedrivexperience.nl. Daar vind je ook meer info over de inhoud van het dagprogramma. Na aanmelding krijg je alle aanvullende info per e-mail toegestuurd. Schrijf je snel in en doe ook mee! QR-reader op je smartphone? Scan de QR-code hiernaast en je bent meteen op de website om je aan te melden of voor meer info.

The DriveXperience is een initiatief van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Drechtsteden en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH).