Nieuwe visie schoolzwemmen goedgekeurd

HENDRIK-IDO-AMBACHT De gemeenteraad stelde tijdens de afgelopen raadsvergadering de nieuwe visie voor het schoolzwemmen vast. Hiermee komt de focus vooral te liggen op waterveiligheid, kansengelijkheid en zelfredzaamheid van het kind. De beperkte frequentie en de duur van het schoolzwemmen bleken onvoldoende voor het behalen van een diploma. Met de nieuwe methode, Swim2Play wordt er spelenderwijs ingezet op waterveiligheid. Bij deze erkende methode is het mogelijk om het aanbod per niveau aan te passen zodat alle kinderen kunnen meedoen.

De nieuwe visie voor het schoolzwemmen is opgesteld door een werkgroep waarin de scholen, het zwembad, Hi5Ambacht en de gemeente waren vertegenwoordigd. Het gezamenlijk doel was om een aansluiting tussen het schoolzwemmen en het reguliere bewegingsonderwijs te vinden, en dat is gelukt. In het nieuwe schooljaar 2024/ 2025 wordt deze nieuwe pilot voor alle scholen aangeboden. Na dit jaar volgt een evaluatie en wordt gekeken of deze pilot permanent wordt ingevoerd. Wethouder Jauharina Oelfke-ten Seldam is enthousiast over deze nieuwe methode. “Ieder kind verdient het om veilig te zijn in een waterrijke omgeving. We zijn dan ook blij met de nieuwe visie op het schoolzwemmen. Ieder kind in Ambacht veilig in en rond het water, dat is het doel!”

Diploma zwemmen blijft belangrijk
Naast deze nieuwe visie blijft het natuurlijk belangrijk om alsnog een zwemdiploma te halen. Bij het diplomazwemmen wordt de techniek goed aangeleerd en wordt ook de kracht en uithoudingsvermogen van het kind getraind. Daarnaast is bij veel zwembaden een zwemdiploma
verplicht om vrij te kunnen zwemmen. Voor het behalen van een zwemdiploma kunnen ouders/verzorgers hun kind aanmelden bij een zwembad in de buurt.

Vangnetzwemmen
Ouders die de particuliere zwemlessen niet kunnen betalen, hebben toch de mogelijkheid om hun kind een zwemdiploma te laten halen. Dit kan via het vangnetzwemmen en wordt bekostigd door de gemeente. De aanvraag hiervoor loopt via de scholen. Het doel van het vangnetzwemmen is het behalen van een A diploma. Ook via Stichting Leergeld kunnen ouders een bijdrage krijgen voor zwemlessen.

Bron Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht