Nieuw ingerichte Havenhoofd officieel geopend

Fotograaf: Richard van Hoek. Links: wethouder Ralph Lafleur (Hendrik-Ido-Ambacht) en rechts: wethouder Peter Meij (Ridderkerk)

HENDRIK-IDO-AMBACHT/RIDDERKERK  – Het opnieuw ingerichte Havenhoofd is woensdag 22 maart officieel geopend. Wethouder Peter Meij van de gemeente Ridderkerk en wethouder Ralph Lafleur van Hendrik-Ido-Ambacht sloten tijdens een feestelijk moment de periode van werkzaamheden af.

De straat Havenhoofd ligt namelijk op de grens van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht, vlakbij de rivier de Noord.  Het gebied tussen de Havenkade en Havenhoofd vormde een rommelig geheel waarbij er amper relatie was met het water en de historie. Om deze relatie terug te brengen, is het Havenhoofd opnieuw ingericht. Net als vroeger toen hier nog een sluis lag, is er weer uitzicht naar beide kanten op de rivieren Waal en de Noord.

Mooie samenwerking
De nieuwe inrichting werd woensdag feestelijk geopend tijdens een samenkomst met inwoners, ondernemers, projectleiders. Wethouders Meij en Lafleur openden het Havenhoofd symbolisch door het luiden van een scheepsbel. Wethouder Ralph Lafleur: “Het nieuwe Havenhoofd is een unieke plek, met een rijk verleden. ik ben dan ook meer dan enthousiast over de nieuwe inrichting.” Wethouder Peter Meij: “Het aanpassen van het Havenhoofd is een mooie stap om de Waal weer dichter bij de inwoners te brengen. Ik ben trots op het eindresultaat en op de mooie samenwerking tussen Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht.”

Vernieuwing
De nieuwe inrichting bestaat uit twee pleinen die grenzen aan het water van de Waal. De blauwgrijze stenen en beplanting herinneren de bezoekers aan het water dat hier stroomde. Op beide pleinen kunnen bezoekers even uitrusten of langs het water wandelen. Ertussen is de
vorm van de oude sluis terug te zien door de aanleg van twee terrassen. Daarnaast laten de betonnen dukdalven, zware palen om schepen aan vast te leggen, oude scheepsankers en de oude sluissteen de relatie met het verleden zien.

Waalvisie
Het Havenhoofd is een van de sleutelplekken die zijn benoemd in de Waalvisie. Deze visie is opgesteld door de vier aangrenzende gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Het doel ervan is de Waal beter zichtbaar en beleefbaar te maken voor recreanten en voorbijgangers. De herinrichting van het Havenhoofd is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Landschapstafel en het CAI-fonds.

Bron: gem. Hendrik-Ido-Ambacht