Leerkracht van De Bron in finale voor landelijke titel ‘Filmleraar van het Jaar’

Leerkracht Roald van der Laan– fotografie: Netwerk Filmeducatie – Filmhub Zuid-Holland

AMSTERDAM – Groepsleerkracht Roald van der Laan van SOL De Bron uit Hendrik-Ido-Ambacht maakt kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2023/2024. Uit de regionale voorrondes is hij samen met vijf leraren uit het hele land doorgedrongen tot de finaleDe winnaar van de titel Filmleraar van het Jaar wordt eind januari 2024 bepaald door zowel publieksstemmen als een vakjury. Het publiek kan tot 15 januari stemmen op Roald van der Laan via filmleraarvanhetjaar.nl.

Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden, op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Ondanks deze alomtegenwoordigheid heeft filmeducatie nog geen vaste plaats veroverd in het onderwijs. Daarom spelen leraren die jongeren wél begeleiden in het medialandschap, een cruciale rol. Om extra nadruk te leggen op dit belangrijke werk, wordt voor de zesde keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd.

Filmeducatie
Steeds meer leraren maken in hun lessen gebruik van het medium film. Aan de hand van filmeducatie kunnen leerlingen onze moderne beeldcultuur beter leren begrijpen, worden complexe onderwerpen bespreekbaar gemaakt en verbreden leerlingen hun blik op de wereld. Daarnaast worden leerlingen met filmeducatie ook aangespoord om zelf dingen te maken. Hierbij krijgen zij de ruimte om in uiteenlopende disciplines hun creativiteit te laten gelden en met elkaar samen te werken. Als makers kunnen zij bovendien reflecteren op zichzelf en hun omgeving, zich leren uitten, maar ook allerlei technische vaardigheden ontwikkelen.

Jury
De jury voor de regio Zuid-Holland heeft Roald van der Laan van SOL De Bron verkozen als finalist en zegt in haar juryrapport het volgende: “In de ogen van de juryleden springen meerdere dingen eruit bij filmleraar Roald: niet alleen zijn enorme enthousiasme, maar ook de grootsheid in zijn visie én in zijn aanpak. Met name de eindfilms die Roald elk jaar maakt met zijn klas, laten perfect zien hoe waardevol filmeducatie kan zijn.”

Veel aanmeldingen
Margreet Cornelius, projectleider van Netwerk Filmeducatie: “Met grote trots kijk ik naar deze zes finalisten. Dit jaar hebben we opvallend veel aanmeldingen ontvangen, niet alleen vanuit het basisonderwijs, maar ook vanuit diverse vakgebieden. De finalisten laten op hun eigen unieke manier zien hoe film lesmateriaal en leerlingen kan verrijken met inzichten op het gebied van techniek, wetenschap, andere culturen, persoonlijke voorkeur en het vermogen om emoties uit te drukken. Het is daarom een bijzonder populair middel om kennis op te doen, vaardigheden te verwerven en je wereldbeeld te ontwikkelen – precies wat onderwijs beoogt!”

Bekendmaking op IFFR
Voor de landelijke verkiezing beoordeelt een vakjury de lessen van de finalisten en gaan zijhen ondervragen over hun aanpak, visie en motivatie. Dit jaar bestaat de vakjury uit filmmaker en acteur Idriss Nabil (o.a. bekend van de jeugdserie Kabam!), onderwijsjournalist van Het Parool Raounak Khaddari, Filmleraren van het Jaar 2022 Dorien Nannes en Maud Jacobs, CKV-docent en gecertificeerd filmdocent Kathelijne Bijlsma, en Xander Overwater, wiens documentaire als profielwerkstuk de winnaar was van het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (non-fictie bovenbouw). De Filmleraar van het Jaar voor 2023/2024 wordt tijdens een feestelijk verkiezingsevenement op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op 31 januari bekendgemaakt.

Prijzen
De winnaar zal gedurende één schooljaar het boegbeeld zijn voor filmeducatie in het onderwijs en mag deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie genaamd “On the Movie,” ter waarde van 3000 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een jaarabonnement op Cineville en een Nationale Bioscoopbon ter waarde van 250 euro. De nieuwe Filmleraar van het Jaar krijgt ook de kans om met de hele klas een filmtheater of filmfestival naar keuze te bezoeken. Bovendien zal de winnaar deel uitmaken van de jury voor de verkiezing van ’24-25 en als “teacher in residence” bij Netwerk Filmeducatie aan de slag gaan om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om deze te delen met andere docenten.

Organisatie
Filmleraar van het Jaar is een jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Netwerk Filmeducatie en de zes regionale filmhubs, geïnspireerd door het Eye Filmmuseum en het Nederlands Film Festival. Met dank aan het International Film Festival Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, en Cineville. Netwerk Filmeducatie is een dynamisch netwerk van meer dan 300 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken om filmeducatie een structurele plaats te geven in het onderwijs.

Bron: Eye Filmuseum