Koning brengt met minister bezoek aan maritieme bedrijven

Van Steenis Publicaties/ Vlnr kabinetsgazant Kees van der Staay, minister Nicky Adriaansens, en koning Willem Alexander.

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Koning Willem Alexander heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan een aantal maritieme bedrijven in Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam. Tijdens het bezoek stonden onderwerpen centraal als innovatie en verduurzaming.

De demissionaire minister van Economische Zaken, Nicky Adriaansens, vergezelde de koning. Het gezelschap kreeg een rondleiding bij Koedood Marine Group in Ambacht. Dit bedrijf, opgericht in 1961, is gespecialiseerd in scheepsmotoren en de verduurzaming daarvan. Ook een bezoek aan Holland Shipyards Group in Hardinxveld stond op het programma. Ook hier ging het over verduurzaming: dit bedrijf bouwt elektrische en door waterstof aangedreven schepen. Het eerste door waterstof aangedreven schip van deze werf kwam in mei 2023 in de vaart. Bij dit bedrijf mocht de koning een kijkje nemen in het ruim bij de accu’s op binnenvaartschip Waal, dat wordt omgebouwd tot waterstofschip. Ook bekeek hij de Roboat, een 3D geprint autonoom elektrisch varend schip, dat zomer 2024 wordt ingezet bij de Olympische Spelen in Parijs. Het bezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met maritieme ondernemers uit de regio. Kees van der Staay, tot voor kort lid van de Tweede Kamer, maakte ook deel uit van het gezelschap. Sinds kort is hij kabinetsgezant voor de maritieme maakindustrie.

Bron: mediapartner RTV Papendrecht