Het bieden van praktische hulp en een luisterend oor

Uit de serie: Vrijwilliger aan het woord

Foto Cees van Meerten/FotoExpressie – Semiye Braat-Yilmaz BBV vrijwilliger

HENDRIK-IDO-AMBACHT – De Blije Borgh Vrijwilligers (BBV) zetten zich met hart en ziel in voor hun zorg- en welzijnsorganisatie. Ongeveer 275 vrijwilligers zijn actief op de verschillende locaties in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij organiseren en begeleiden activiteiten, bieden praktische hulp en een luisterend oor.

Hoe lang ze precies actief is als BBV-vrijwilliger weet Semiye Braat-Yilmaz niet, maar het is in ieder geval al meer dan 10 jaar. Samen met een andere vrijwilliger organiseert Semiye de Vrouweninloop in ontmoetingscentrum Wielstaete in Hendrik-Ido-Ambacht, iedere vrijdagmorgen van 09.30 tot 11.30 uur. Alle vrouwen zijn hier welkom om elkaar te ontmoeten, samen een kop koffie of thee te drinken, bij te praten over allerlei onderwerpen of een spelletje te doen. “We vinden het leuk als er meer vrouwen bij komen. Nationaliteit, culturele achtergrond of leeftijd maakt niet uit; we kijken niet naar de verschillen maar naar de overeenkomsten. Het is fijn om kennis met elkaar te maken en van elkaar te leren. Daarom spreken we tijdens de inloop ook Nederlands, dat is de beste manier om de taal te leren of je taalvaardigheid te verbeteren.”

Mee doen in de maatschappij
Semiye weet waar ze het over heeft, zelf kwam ze 16 jaar geleden vanuit haar thuisland Turkije naar Nederland om bij de man te zijn waar ze verliefd op was geworden. Inmiddels werkt ze al een tijd als tolk voor Vluchtelingen Werk, ook een vrijwilligersbaan. “Door in contact te komen met andere vrouwen leer je de taal en raak je bekend met andere gewoontes, dat is belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij. In het begin is het lastig om zelfstandig dingen te doen, maar als je eenmaal de drempel over bent, wordt het gemakkelijker. Dat zien we hier ook; als vrouwen eenmaal een keer bij de Vrouweninloop geweest zijn, vinden ze het gezellig en komen ze graag terug. En kleine kinderen die nog niet naar school gaan, mogen gewoon mee komen. Voor hen hebben we een leuk speelhoekje ingericht. Ook tijdens de vakanties, behalve de zomervakantie, gaat de Vrouweninloop gewoon wekelijks door.” 

Vrijwilligersbaan
Heeft u ook interesse in een vrijwilligersbaan? Kijk voor meer informatie op de website www.debbv.nl. Hier vindt u ook de overige vacatures en contactgegevens. 

Bron: DEBBV