Hendrik-Ido-Ambacht zet als veilige gemeente in op samenwerking met partners en inwoners

HENDRIK-IDO-AMBACHT- Burgemeester Jan Heijkoop presenteert op dinsdagavond 21 april de Veiligheidsrapportage 2019 aan de gemeenteraad. Dit gebeurt tijdens een online vergadering, die inwoners ook vanuit huis kunnen volgen.

De jaarrapportage laat onder andere zien dat de Ambachtse cijfers van woninginbraken, fietsendiefstallen en bedreigingen redelijk gelijk blijven met voorgaande jaren, met hier en daar een uitschieter. De gemeente kreeg te maken met een aantal zaken die zich nog niet eerder hadden aangediend. Zo kwamen er in de zomer veel meldingen binnen van overlast door jongeren in en rond het Sophiapark. Maar ook vond de politie het lichaam van een jonge vrouw die om het leven was gebracht, vermoedelijk door geweld in de relatiesfeer.

Samenwerken met partners en inwoners

Burgemeester Jan Heijkoop: “De goede cijfers in de veiligheidsrapportage hebben we mede te danken aan de uitstekende samenwerking met partners, politie, buurtpreventie en inwoners. Ik ben er trots op dat we met elkaar dit resultaat hebben bereikt. De gemeente scoort over de algehele lijn en landelijk bezien nog steeds goed.” De gemeente zet in op samenwerking met politie, partners, buurtpreventie en inwoners. Met name afgelopen zomer kwamen veel meldingen binnen over jongeren die voor overlast zorgden in en rond de Sophiapromenade en het Sophiapark. De politie bracht in kaart waar deze jongeren woonden en bezocht hun ouders. Ook werd er een samenscholingsverbod in het gebied ingevoerd om de overlast terug te dringen. Dit heeft effect gehad, want de overlast daalde. Er waren ook jongeren betrokken uit naastgelegen woonplaatsen. Ook dan wordt de samenwerking gezocht tussen de gemeenten en de politie en intensiveren zij de samenwerking met het jongerenwerk van die gemeente. Zo wordt de overlast effectief aangepakt. Daarnaast wordt een nieuwe maatregel ingezet om de overlast terug te dringen: medio 2020 start de pilot camerahandhaving op de Sophiapromenade. Door middel van automatische kentekenregistratie wordt gemotoriseerd verkeer in het gebied Sophiapromenade en Sophiapark tegengegaan.

Auto-inbraken

Het aantal auto-inbraken steeg met 36 naar 106. Dit kwam met name door meerdere inbraken in een tijdsbestek van twee nachten. Burgemeester Jan Heijkoop: “Omdat Hendrik-Ido-Ambacht gelegen is naast de uitvalswegen A15 en A16, is het niet makkelijk om zulke georganiseerde auto-inbraken tegen te gaan. Gelukkig heeft de politie inmiddels een verdachte aangehouden.”

Jonge vrouw om het leven gebracht

Aan het eind van het jaar werd Hendrik-Ido-Ambacht opgeschrikt met het betreurenswaardige bericht van de moord op een jonge vrouw in haar woning.

De politie vermoedt dat de vrouw is overleden door geweld in de relatiesfeer. Burgemeester Jan Heijkoop betuigde zijn medeleven aan de familie en de nabestaanden van het slachtoffer.

Meer informatie

De Veiligheidsrapportage 2019 geeft het totaalbeeld van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht op het gebied van veiligheid. U kunt de rapportage openen via deze link: https://bit.ly/3cyGwfu