Hendrik-Ido-Ambacht gaat over op slimme ledverlichting

HENDRIK-IDO-AMBACHT De gemeenteraad stemde in met een extra investering voor het vervangen van 4717 conventionele
armaturen in hun lantaarnpalen voor slimme en duurzame led-armaturen. Een armatuur is de draagconstructie voor de lamp. Door ontwikkelingen op gebied van Europese regelgeving en stijgende energieprijzen is dit een goed moment om versneld over te gaan op vervanging. Hiermee wordt zo’n 55% bespaard op het energieverbruik en vermindert ook de CO2 uitstoot.

In de huidige armaturen zitten nu voor 52% PL-L lampen. De productie van deze fluorescentielampen is echter vanuit Europese richtlijnen vanaf 2023 verboden. Deze lampen worden doordoor dus duurder en schaars. “Met de huidige energieprijzen vinden wij het belangrijk om als gemeente slim te besparen. Daarnaast zijn we door de versnelde vervanging niet meer afhankelijk van de beperkte beschikbaarheid, en de prijsstijgingen.” Aldus wethouder duurzaamheid Ralph Lafleur. Met hulp van Bureau OVL gaat de gemeente nu de armaturen versneld vervangen. Zo zijn er de komende jaren geen grootschalige vervangingen meer nodig. Dit heeft te maken met de levensduur van de ledlampen. Ledlampen gaan tussen de 20 en 25 jaar mee, wat net zo lang is als de afschrijftermijn van de armaturen.

Voordelen van slimme armaturen
De slimme armaturen kunnen op afstand worden bediend. Per wijk kan het juiste dimprofiel worden ingesteld. Bij een defect maakt de slimme armatuur een melding. Zo ziet men direct welk armatuur ze moeten repareren. Door het speciale dimprofiel zijn de slimme armaturen 80% zuiniger. ’s Nachts als er weinig tot geen verkeer is, dimt het licht tot slechts 5% waaklicht. Deze informatie kan het
systeem zelf ophalen en het kan zelf de verkeersdrukte inschatten. Bij slechte weersomstandigheden of drukke verkeersstromen wordt het licht weer feller. Zo blijft de situatie altijd veilig. René van de Ven – CEO Sustainder: “Ik ben verheugd over het nieuwe project in samenwerking met de gemeente Hendrik Ido Ambacht. Dit project laat zien wat we samen kunnen bereiken voor een duurzamere toekomst.”

Hergebruik
De gemeente werkt samen met CityTec die de oude armaturen gaat hergebruiken. CityTec zet de armaturen in als tijdelijke verlichting of bij storingen. Kapotte of overbodige armaturen worden gerecycled.

Bron: gemeente Hendrik-Ido-Ambacht