Energiecoöperatie zorgt voor duurzame vooruitgang

Foto Guido Pijper/ Energiecoöperatie Hendrik-Ido-Ambacht

HENDRIK-IDO-AMBACHT  Op maandag 27 november verzamelden ondernemers op bedrijventerrein Antoniapolder zich voor een belangrijk moment: de officiële oprichting van de eerste Energiecoöperatie in Hendrik-Ido-Ambacht. De bijeenkomst vond plaats bij Still Intern Transport en markeerde een significante stap in duurzame ondernemerschap voor de hele regio. Het doel is het voorkomen van overbelasting op het elektranet en concurrentievoordeel in energiegebruik.

De bijeenkomst bood lokale ondernemers de kan om terug te kijken op de prestaties van de Innovatietafel Energie Delen, het traject naar de oprichting van de Energiecoöperatie, en de initiatiefnemers van de Energiecoöperatie deelden hun  inzichten. De Energiecoöperatie is het resultaat van een samenwerking tussen 14 toonaangevende lokale bedrijven, de Vereniging Ambachtse Ondernemers (VAO) en Werkgevers Drechtsteden.

Overbelasting voorkomen
Wethouder Ralph Lafleur: “Deze eerste Energiecoöperatie markeert een cruciale stap naar duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering, en we zijn dankbaar voor de samenwerking van lokale ondernemers.” Ook Gert de Jong, voorzitter van de VAO is enthousiast: “Voldoende elektriciteit is cruciaal voor bedrijven en de Energiecoöperatie helpt daarbij. Door energie op te wekken, op te slaan en met elkaar te delen voorkom je overbelasting op het elektriciteitsnet en gaan bedrijven niet op slot. Het is noodzakelijk dat we naast zonne-energie ook andere energieopwekking toe kunnen passen. Een mooie uitdaging.”

Energie beter verdelen
“Het voorkomen van overbelasting van het elektranet kan alleen als je samenwerkt”, zegt Aram van Bunge, advocaat bij Ten Holter/Noordam. “En gelukkig zijn de bedrijven van het bedrijventerrein Antoniapolder en omstreken zich daar zeer van bewust. Momenteel zijn we aan het inventariseren welk energiemanagementsysteem en energiehandelsplatform het beste werken. Uiteindelijk is het de bedoeling om de door de bedrijven opgewekte energie beter te verdelen en mogelijk zelfs op te slaan.”

Bron: gemeente Hendrik-Ido-Ambacht