Eerste feestelijke schooldag in nieuwe Willem de Zwijgerschool

HENDRIK-IDO-AMBACHT Maandag 8 februari was het een bijzondere schooldag voor de ruim 400 leerlingen van de 18 groepen van Willem de Zwijgerschool. Het is niet alleen de eerste schooldag in het nieuwe jaar, maar ook de eerste schooldag in hun nieuwe schoolgebouw. Een feestelijk moment, dat – vanwege het coronavirus – in hele kleine kring is gevierd.

Cornee Bezemer, schoolleider: “Samen met de leerlingen en hun ouders hebben we lang toegeleefd naar dit moment. Wij hadden twee schoollocaties: de oude Willem de Zwijgerschool die in 1956 is gebouwd en de Koningin Wilhelminaschool uit een gebouw uit 2006. In dit mooie, nieuwe schoolgebouw is ruimte voor al onze leerlingen. Dat is niet alleen veel praktischer, maar ook veel gezelliger”.

Sponsorloop voor groen schoolplein
Wethouder Flach opende vandaag de schooldeuren: “De nieuwe Willem de Zwijgerschool voldoet aan de eisen van deze tijd en zelfs meer dan dat. De school is aardgasvrij, heeft zonnepanelen en is bijna energie neutraal. De school heeft brede gangen met studienissen zodat de leerlingen op een rustige plaats dingen kunnen uitwerken. We vinden het als gemeente belangrijk dat alle kinderen van Hendrik-Ido-Ambacht les krijgen in een moderne, frisse school. En dat is in deze school heel goed gelukt!”. Cornee Bezemer vult aan: “Door een sponsorloop en het aanschrijven van bedrijven hebben de kinderen veel geld opgehaald voor het nieuwe, groene schoolplein. En onder het kunstgrasveldje komt een waterberging waar 12 kuub regenwater kan worden opgeslagen. De tuin krijgt op droge momenten automatisch water. Dit is door de Rabobank gesponsord”.

Moment om te onthouden
Samen met de leerlingen sloeg wethouder Flach in oktober 2019 de eerste symbolische paal voor hun nieuwe schoolgebouw aan de IJdenhove. Wethouder Flach toen: “De bouw en de opening van jullie nieuwe school is een bijzonder moment. Veel leerlingen zullen dit hun leven lang onthouden!”

Virtuele rondleiding
Vanwege het coronavirus is voor een grote feestelijke opening voorlopig uitgeweken naar april. Cornee Bezemer: “Wij wilden graag open huis houden voor de ouders van de leerlingen en de mensen uit de buurt. Dat is nu helaas nog niet mogelijk. We hebben daarom alleen onze directe buren van De Kijfhoekstraat uitgenodigd voor een rondleiding op anderhalve meterafstand. Voor alle anderen hebben we een film gemaakt met een virtuele rondleiding, zodat zij zich ook een beeld kunnen vormen van onze school”.