Coronaherdenkboom geplant in Sandelingenpark

Foto: Cees van Meerten. Op de foto van links naar rechts: meneer Egbert Schutte, burgemeester Jan Heijkoop, wethouder Ralph Lafleur en raadslid Marijke Gommans.

HENDRIK-IDO-AMBACHT  –  In het Ambachtse Sandelingenpark is woensdag 29 maart een coronaherdenkboom geplant. Initiatiefnemer Egbert Schutte en raadslid Marijke Gommans verrichtten de officiële planthandeling. Burgemeester Heijkoop en wethouder Ralph Lafleur onthulden vervolgens het herdenkbordje.

De boom is een initiatief van inwoner Egbert Schutte. Hij overleefde het coronavirus ternauwernood. In een brief aan de gemeente schreef hij: “… Er lopen honderden Ambachters rond met de gevolgen van corona en/of het verlies van een dierbare. Is het daarom een idee om een mooie boom te plaatsen? Dat is een mooi gebaar naar familieleden.”

Plek om te herdenken
“We werkten graag mee aan dit verbindend initiatief van de heer Schutte”, zegt burgemeester Jan Heijkoop. “Corona had enorme invloed op onze samenleving. En nog steeds ervaren mensen beperkingen of verdriet als gevolg ervan. Goed dat er nu een plek is waar ieder op eigen wijze daarbij stil kan staan.”  Ook vanuit de gemeenteraad was er bijval voor dit initiatief.

Hoop voor de toekomst
Wethouder Ralph Lafleur (Openbaar groen): “Met de coronaherdenkboom, een Koningslinde, in het Sandelingenpark en het bankje erbij bieden we een plek waar mensen elkaar weer kunnen ontmoeten. Een plek waar we alleen of met elkaar stil kunnen staan bij de grote invloed van corona en tegelijk hoop uit kunnen putten voor de toekomst.” Op verzoek van de gemeente schreef dichter Joke van der Ark al tijdens de coronaperiode het Gedicht ‘Hoop’. Zij droeg dit gedicht voor tijdens de bijeenkomst.

Hoop
Het was als een nare droom
waarin we waren beland
We wisten niet echt
wat we moesten.
Het onschuldige snotteren
en hoesten
ontaardden al snel in iets
dat ons allemaal raakte.
Het verdriet waarde rond
en klopte aan bij menigeen.
We deden ons best om
afstand te bewaren
en steunden elkaar
waar we konden.
Hoop is abstract, maar
niet vluchtig.
Door op haar te bouwen
kunnen we vertrouwen

Bron: gemeente H.I. Ambacht