Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag   

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Het bezoekerscentrum Sophiapolder is deze week van eigenaar verwisseld. In bijzijn van burgemeester Van der Giessen ontving Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de sleutel uit handen van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Met een nieuw vaarseizoen voor de boeg een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen vijf jaar. En natuurlijk vooruit te kijken en bezoekers opnieuw welkom te heten op het natuureiland.

Verborgen parel
We vallen maar direct met de deur in huis en zetten hoog in: Natuureiland Sophiapolder is met afstand het best verborgen natuurpareltje in de regio. Alleen per boot bereikbaar, ingeklemd tussen de loodsen en getijdenrivier de Noord scharrelen kluten, bergeenden, grutto’s en lepelaars. Jos Bisschops, directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap geniet zichtbaar: “Op de drooggevallen zandplaten vinden steltlopers hier pieren, slakken en bovenal rust. Daarmee is het een oase in een sterk verstedelijkte omgeving.” Het zijn niet alleen vogels voor wie het natuureiland langs de rivier De Noord een oase is. Ook mensen kunnen hier genieten van de rust en een mooie wandeling maken.

Met een kopje koffie
Sinds 2019 staat er een bezoekerspunt op het natuureiland. Het is dankzij Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder dat deze ontmoetingsplek er kwam. Met een kleine tentoonstelling en een prachtig uitzicht over het eiland vinden bezoekers hier informatie en koffie. Jelle van der Weijde, bestuurslid Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder: “We hebben de afgelopen vijf jaar iets moois neergezet. Dat was niet altijd even gemakkelijk maar meer dan de moeite waard! We rekenen erop dat Het Zuid-Hollands Landschap dit voort zet, waar kan in samenwerking met de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.”Want onder de vlag van Het Zuid-Hollands Landschap opent het bezoekerspunt van af deze maand haar deuren. Bisschops bedankt Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder: “We willen hen bedanken voor de samenwerking en inzet voor deze plek. We nemen nu het stokje over en samen met de vrijwillige gastvrouwen en -heer heten we bezoekers op Sophiapolder welkom. Het bezoekerspunt is en blijft een ideaal startpunt om je wandeling te beginnen of na afloop met een kopje koffie van het uitzicht te genieten.”

Info
Om op het eiland te komen, zetten de vrijwillige schippers van het Zuid-Hollands Landschap je over met een voetveer. Elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag kun je het eiland bezoeken en over vlonders en dijken struinen. De eerste afvaart vaste wal is om 12:00 uur, de laatste afvaart vanaf Sophiapolder om 17:00 uur. Naast de vaste dagen, vaart de boot ook op maandag 1 april (Tweede Paasdag), donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag). De overtocht duurt 5 à 10 minuten en er kunnen maximaal 12 passagiers mee.

Bron Zuid Hollands Landschap