BBV-vrijwilliger aan het woord: Jan Rijkhoek

foto: Cees van Meerten/FotoExpressie. BBV vrijwilliger Jan Rijkhoek.

HENDRIK-IDO-AMBACHT Ongeveer 275 vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in voor zorg- en welzijnsorganisatie De Blije Borgh (BBV). De vrijwilligers zijn actief op de verschillende locaties in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij organiseren en begeleiden activiteiten, bieden praktische hulp en een luisterend oor.

Dat klaverjassen nog altijd een populair kaartspel is, blijkt wel uit de wekelijkse klaverjasmiddag in ontmoetingscentrum Wielstaete. Elke vrijdag vanaf 13.30 uur treffen de spelers elkaar daar, meestal zijn het er genoeg om een stuk of tien tafels te bezetten. “We kaarten niet met het mes op tafel hoor, het is ook een sociaal gebeuren”, vertelt Jan Rijkhoek, projectleider en penningmeester van de klaverjasclub. “Na de koffie nemen we een drankje en soms komen de bitterballen op tafel. Het is altijd gezellig.”
Jan is al een jaar of zes betrokken als vrijwilliger bij de BBV. “Ik ben er vanzelf ingerold. Inmiddels ben ik al wat jaren met pensioen, ik heb er dus de tijd voor. Vrijwilligerswerk geeft veel voldoening, je leert mensen kennen en het is ook fijn om lekker bezig te zijn.”

De fietsclub
Jan is daarnaast actief als vrijwilliger bij de fietsclub, hij is secretaris en een van de fietsleiders. Van half maart tot eind oktober wordt er gefietst, de taak van de fietsleider is om de route uit te zetten.
“Op woensdag houden we het bescheiden, met een tocht van 30 tot 40 kilometer. Donderdag trekken we er de hele dag op uit, dan fietsen we zo rond de 60 kilometer. Soms maken we ook een uittocht. Dan gaan we eerst met auto’s en een fietstrailer naar een bepaald punt en fietsen we vanaf daar een route, dan geniet je ook weer eens van een andere omgeving.”
De coronaperiode heeft wel gevolgen gehad voor de fietsclub, al zijn er toch nog steeds 71 leden. “En echt niet allemaal met een elektrische fiets, er zijn ook mensen met een gewone fiets. Het gaat vooral om de gezelligheid, tijdens het fietsen wordt flink met elkaar gekletst. We stoppen onderweg voor koffie en om te lunchen, de boterhammen nemen we zelf wel mee.”  

Info
Wie interesse heeft in een vrijwilligersbaan bij de BBV kijkt voor meer informatie op de website www.debbv.nl. Hier staan ook de overige vacatures en contactgegevens. 

Bron BBV