Ambacht gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem

Burgemeester Jan Heijkoop ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met Karin Krijnen van M. Fotograaf Cees van Meerten/FotoExpressie

Hendrik-Ido-Ambacht gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Jan Heijkoop en Karin Krijnen van het meldpunt tekenden daarvoor op 13 oktober een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu relevante signalen over criminaliteit en fraude in Hendrik-Ido-Ambacht.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Jan Heijkoop: “Het opsporen en aanpakken van deze vorm van criminaliteit vind ik belangrijk. Dat doen wij in samenwerking met de politie en met de inwoners. We hebben hun oren en ogen hierbij hard nodig.”

Anoniem

Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. genoemd, is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Er komen meldingen over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Karin Krijnen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk.

Vangnet

Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is M. een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl.