Afscheidsmusicals in Cascade groot succes via livestream

HENDRIK-IDO-AMBACHT – De afgelopen week werd het podium in Cascade drukbezet door verschillende basisscholen. Maar liefst negen keer werd door leerlingen van de groepen 8 een spetterende afscheidsmusical opgevoerd, terwijl hun familieleden thuis via de livestream konden meegenieten.

De laatste periode op de basisschool is voor elk kind bijzonder, met veel onvergetelijke gebeurtenissen. Zeker na de hectische coronatijd, waarin de kinderen niet op school maar thuis les kregen, verdienen zij het om met elkaar een topafscheid te beleven. “Wij organiseren al ruim 10 jaar onze afscheidsmusical in Cascade en dat bevalt goed. Door de coronamaatregelen en de verplichting om afstand te houden, leek het dit jaar in het water te vallen. We beschikten niet over een alternatieve locatie voor een voorstelling met zoveel publiek, dus het is heerlijk dat het alsnog door kon gaan”, vertelt leerkracht Gert Jonker van GBS De Wegwijzer in Zwijndrecht.
Ook verschillende Ambachtse scholen kozen ervoor hun traditionele eindmusical in Cascade op te voeren. De leerlingen van Kindcentrum De Tweestroom, IKC De Meander, Kindcentrum De Wijngaard, SOL de Watervlinder en SOL Villa Ambacht leefden zich in het theater uit met zang en dans.

Theater thuis

“In overleg met de verschillende basisscholen hebben we goed naar de mogelijkheden binnen de kaders van de verplichte COVID19-maatregelen gekeken”, vertelt planner Aafke van de Peppel-Vonk. “Wij wilden de kinderen toch graag de kans bieden om hun tijd op de basisschool fijn met elkaar af te sluiten. Een volle tribune kan helaas nog niet, maar dankzij de techniek was het mogelijk om de voorstellingen live te streamen zodat ook andere familieleden vanuit huis de voorstelling konden meebeleven.”
Gert Jonker: “De kinderen vonden het helemaal geweldig om op te treden in een echt theater. Ze waren bij binnenkomst al onder de indruk van de grootte en de sfeer van de zaal en het decor. Na de generale repetitie zijn ook middag- en avondvoorstellingen heel goed gegaan. Door de livestream konden hele families het theater in huis halen en live meegenieten, daar hebben we al veel leuke reacties over ontvangen. Na afloop kreeg ik van de technische medewerkers een usb-stick met daarop de volledige voorstelling. Heel leuk om daar de volgende dag met de kinderen al stukjes van terug te kunnen kijken. Het was echt genieten en zeker voor herhaling vatbaar!”