40-jarig jubileum Elma Dronkers van De Tweestroom: ‘Een prachtig vak’

Elma Dronkers wordt door de kinderen en haar collega’s van De Tweestroom in het zonnetje gezet ter gelegenheid van haar 40-jarig jubileum.

HENDRIK-IDO-AMBACHT –  Een grote fototaart, een papieren vaas met papieren bloemen, een blikje vol lieve wensen, een doek met kleurrijke felicitatiehandjes, een gezellig mandje met lekkers, een schilderij met vlinders en de tekst ‘jij geeft ons vleugels’, vrolijk gezang en zelfs een eigen lied… Daarmee en met nog veel meer werd Elma Dronkers, leerkracht vankindcentrum De Tweestroom, verrast.

De kinderen van groep 1 tot en met 8 en de collega’s stonden onverwachts voor haar deur om haar 40-jarig jubileum in het onderwijs en bij De Tweestroom, onderdeel van PIT kinderopvang & onderwijs, te vieren. “Elma is een ongelofelijk bevlogen, warme en enthousiaste leerkracht en collega. Ze is dol op kinderen en die zijn dol op haar,” complimenteerde directeur Ronald van der Veen, de jubilaris. “Superleuk, heel bijzonder en zo lief, ik heb er geen woorden voor. Een middag om nooit te vergeten,” reageerde Dronkers op de verrassing.

Doorgaande ontwikkellijn
Op advies van de directeur en de decaan koos Elma Dronkers in mavo 4 voor een toekomst in het onderwijs. Daarvan heeft ze nog geen dag spijt gehad. “Het leek me zo leuk om met kleuters te werken.” Op De Voorpost in Rotterdam werd ze opgeleid tot kleuterleidster en haalde ze aansluitend haar aktes voor hoofdleidster en voor volledig bevoegd leerkracht basisonderwijs. “Je kunt het je nu nauwelijks voorstellen, maar er was toen een groot overschot aan leerkrachten. Gelukkig kon ik een leidster van klas 2 op de Ambachtse kleuterschool De Spreng, onderdeel vanTrhiade, vervangen.”

Geen afscheid
Na een jaar had Dronkers haar eigen klas. Haar collega en zij gingen met de kleuters van klas 1 mee naar klas 2 en begonnen dan na twee jaar weer met een nieuwe klas 1. “Ik herinner me het eerste afscheidsfeestje van ‘mijn’ kleuters van wie ik twee jaar de juf was geweest nog goed. Er vloeiden vele tranen, van de kinderen, de ouders, maar zeker ook van mij.” Begin jaren ‘80 fuseerden kleuterschool De Spreng en lagere school De Sinnema en ontstond basisschool De Sinnema. De leerkrachten gingen werken aan een doorgaande ontwikkellijn van 4 tot 13 jaar. “We hoefden geen afscheid meer te nemen van de kleuters, want zij gingen op dezelfde school verder in groep 3.”

Ieder kind voelt zich veilig
Juf zijn van kleuters vond Dronkers heerlijk. “Je kunt van alles aan hen kwijt en met hen ondernemen. Toch wilde ik op een gegeven moment overstappen naar groep 3 of 4 en die kans is me geboden.” Vervolgens besloot het bestuur van Trhiade tot de fusie van De Sinnema en De Regenboog en ontstond De Tweestroom. “Ik werk dus niet alleen 40 jaar in het onderwijs, maar ook bij De Tweestroom. Ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad en nog steeds. De werksfeer is fijn en we zijn een hecht team. We zorgen ervoor dat ieder kind zich veilig voelt, want alleen dan kan een kind zich ontwikkelen, op zijn of haar eigen manier. Je moet je in ons vak voor 200%kunnen geven voor de kinderen. Je moet er voor ze zijn, als ze blij zijn, maar ook als ze verdriet hebben, eigenlijk bij alles in hun leven. Dan is het belangrijk dat je collega’s hebt bij wie je terechtkunt.”

Geweldig contact
In 2015 fuseerden PIT kinderopvang & onderwijs en Trhiade en werd De Tweestroom een kindcentrum voor 2- tot 13-jarigen. “We kregen er een peuterspeelgroep en bso bij. Een prima stap. Nu kennen we de kinderen van peuter tot ze naar de middelbare school gaan en maken hun hele ontwikkeling mee, zo mooi. Het contact met de kinderen is geweldig. Er is veel veranderd, andere methodes, groepsplannen, het continurooster… Kinderen zijn mondiger en vrijer dan toen ik begon, maar het blijven kinderen. Ons vak is en blijft prachtig en geeft zoveel voldoening!”

Bron: De Tweestroom