Een duik in de Heerjansdamse geschiedenis

HEERJANSDAM – Korenmolen Landzicht, de Dorpskerk, het Poortgebouw van de Algemene Begraafplaats en het polderkerkje van buurtschap Kijfhoek: ook deze vier rijksmonumenten zijn tijdens de Nationale Monumentendag 2023 op zaterdag 9 september tussen 10 en 16 uur geopend. Wie ze komt bekijken en bewonderen neemt tevens een duik in een deel van de Heerjansdamse geschiedenis.

Wie Heerjansdam vanuit het noorden binnenkomt, treft aan de linkerzijde korenmolen Landzicht. Wie meer wil weten over de historie van deze molen en het molenterrein, kan tijdens Monumentendag 2023 terecht aan de Molenweg 64. Mede-eigenaar Kees Brinkman is aanwezig en geeft antwoord op alle vragen. Het is deze dag ook mogelijk om de molen van binnen te bekijken. Enkele leden van de stichting ‘Korenmolen Landzicht’, die zich inzet om van de molen weer een ‘draai- en maalvaardige’ molen te maken, zijn eveneens aanwezig. Met een leuke prijsvraag testen ze de graankennis van de bezoekers.

Het Poortgebouw
Aan diezelfde Molenweg bevindt zich, iets verderop het dorp in, de Algemene Begraafplaats. Hier treffen geïnteresseerden een tweede rijksmonument: het Poortgebouw dat in de tweede helft van de 19 e eeuw in neo-gotische stijl gebouwd is. Tijdens Monumentendag 2023 vertelt Dirk Oomsen meer over dit bijzondere gebouw. Wie op zoek is naar Heerjansdamse families kan terecht voor meer informatie over familiestambomen.

De Dorpskerk
Centraal en niet te missen in de dorpskern is de Dorpskerk; sinds de veertiende eeuw het godsdienstig en maatschappelijk centrum van Heerjansdam. Dit oudste gebouw van het dorp is tegelijkertijd één van de modernste en levendigste plekken. De kerk herbergt tal van bijzondere voorwerpen, die elk een eigen verhaal vertellen. Tijdens Open Monumentendag is men welkom voor koffie, thee of wat fris én de verhalen die verbonden zijn met talloze onderdelen van het kerkinterieur. Voor muzikale intermezzo’s staan de twee vaste organisten en een koperkwartet van muziekvereniging EMM paraat. De 33 meter hoge toren van de kerk is voor bezichtiging open en kan – volgens strikte instructies – beklommen worden.

Kerkje van Kijfhoek
Voor iedereen die het historische polderkerkje in buurtschap Kijfhoek van binnen wil bewonderen; ook deze kerk is op zaterdag 9 september voor geïnteresseerden geopend. Het behoort eveneens tot het ‘Levend Erfgoed’ in de Zwijndrechtse Waard, het thema van Monumentendag 2023.  De orgelzolder van het kerkje is gerenoveerd en vernieuwd. Op de expositie-panelen wordt een algemeen beeld weergeven van het buurtschap Kijfhoek en de kerk in het midden. Er is gelegenheid om gratis koffie, thee, water of frisdrank te nemen. Het dameskoor ‘Eglantine’ uit Zwijndrecht zal zich in verschillende zangblokjes presenteren.

Historisch Genootschap
Wilt u meer weten over de historie van Heerjansdam? Het clubhuis van het Historisch Genootschap aan de Vlasakkers, achter de Dorpskerk, is open van 10.00 tot 13.00 uur. De vrijwilligers van dit genootschap delen hun kennis en interesse graag met u. Ook hier is men op de Nationale Momnumentendag van harte welkom.

Info
De Nationale Monumentendag 2023 vindt plaats op zaterdag 9 september. De deelnemende monumenten in Heerjansdam,  Korenmolen Landzicht, de Dorpskerk, het Poortgebouw en de Kijfhoekkerk zijn te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

Bron: St Korenmolen Landzicht Heerjansdam