‘Grote Kerk kan vanaf 1 juli écht honderd mensen herbergen’

DORDRECHT – Groepsbijeenkomsten tot honderd personen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan, al is dat onder strikte voorwaarden. Er moet steeds anderhalve meter afstand in acht genomen kunnen worden. Veel accommodaties vallen daardoor op voorhand af voor een feestje of ceremonie. Zo niet de Grote Kerk van Dordrecht.

“Bij ons kan het echt: honderd mensen bij elkaar zetten, met anderhalve meter afstand”, zegt Ton Bok. Als kerkrentmeester is hij mede belast met de verhuur van het kerkgebouw aan externen. “We hebben voor juli alweer enkele bruidsparen gepland staan. Zij kunnen bij ons zowel een burgerlijke huwelijksvoltrekking als een kerkelijke inzegening laten plaatsvinden, of allebei. Het maakt niet uit of je uit een andere kerk of plaats afkomstig bent. Je kunt je eigen predikant meenemen.”

Bok merkt dat veel mensen nog niet direct aan de Dordtse Dom denken. “Bruidsparen zijn verrast dat het kan, omdat er nog zo veel niet kan of mag. Het enige dat bij ons niet mag, is zingen. Daarmee verspreid je namelijk toch te veel microdruppels waarin het coronavirus zich kan bevinden. Maar de ruimte die wij hebben is groot genoeg en zodanig dat iedereen alles goed kan volgen.” Ook bedrijven en organisatoren van kleine evenementen zijn weer welkom in de kerk. Een van de eerste bruidsparen die van de hernieuwde gelegenheid gebruik maken, zijn Arwin Schagen en Hanna Dekker uit Sliedrecht, op 17 juli. Zij verruilen hun Christelijk Gereformeerde Bethelkerk die dag voor de Grote Kerk. Ook zij waren positief verrast toen bleek dat er nog volop plek was, op een vrijdag in de zomer. “In het gemeentehuis van Sliedrecht lag het maximaal aantal mensen op veertien”, vertelt Hanna. “Bij ons burgerlijk huwelijk zouden dan niet eens de beide gezinnen waaruit wij komen, er helemaal in passen.” Ze gingen daarom op zoek naar een alternatief.

Dat werd rondvaartboot De Zilvermeeuw in de Biesbosch. Hanna: “We varen daarmee op Dordts grondgebied en moeten in Dordrecht stilliggen voor de ceremonie. Zo kwamen we op het idee om daarna door te varen naar het centrum en voor de kerkelijke inzegening van boord te gaan bij de Grote Kerk. Deze combinatie maakt het eigenlijk zelfs nog veel mooier en bijzonderder dan we vooraf gedacht hadden.” Hun eigen dominee, dr. C. P. de Boer, gaat mee naar Dordt. 

Hanna en Arwin hopen ongeveer 50 mensen op de boot en 60 in de kerk te verwelkomen. “Het is jammer dat we niet kunnen zingen, maar we overwegen om in elk geval te neuriën onder begeleiding van het orgel.” Maar, als zingen niet mag… mag de bruid kussen dan eigenlijk wel? Ton Bok: “Vanaf dat moment ben je naaste familie. Dus daar zal zelfs het RIVM zijn zegen aan geven.” Informatie over de mogelijkheden in het kerkgebouw is te verkrijgen bij Ton Bok, e-mail apbok1994@kpnmail.nl of via de website van de Grote Kerk, www.grotekerk-dordrecht.nl.