Gezamenlijke kranslegging door burgemeester Dettmar van zustergemeente Bergen en burgemeester Heijkoop

HENDRIK-IDO-AMBACHT – De Dodenherdenking kreeg dit jaar in Hendrik-Ido-Ambacht een extra lading door de aanwezigheid van mevrouw Claudia Dettmar, burgemeester van zustergemeente Bergen in Duitsland. Zij legde samen met burgemeester Heijkoop een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bij de herdenking sloten ook Oekraïners aan die recent hun land zijn ontvlucht. Door Oekraïners Olga en Nadia Shcherban werd een krans gelegd voor de slachtoffers van zowel de oorlog in hun thuisland Oekraïne als de slachtoffers van conflicten elders in de wereld.

Belang van herdenken en verbondenheid

De aanwezigheid van zowel burgemeester Dettmar als de Oekraïense vluchtelingen Olga en Nadia onderstreepte des te meer het belang van herdenken en onderlinge verbondenheid. 

Burgemeester Heijkoop zei in zijn toespraak: “Bergen en Hendrik-Ido-Ambacht koesteren een langdurige relatie waarin ook de geschiedenis van concentratiekamp Bergen Belsen een belangrijke rol speelt. We mogen de geschiedenis nooit vergeten en we moeten de verhalen van de Tweede Wereldoorlog blijven vertellen en doorgeven aan de volgende generaties. De gezamenlijke krans die burgemeester Claudia Dettmar en ik leggen, staat symbool voor de herstelde verhoudingen en een gezamenlijke inzet voor een vreedzame samenleving.”

Stedenband Bergen en Hendrik-Ido-Ambacht

Gemeente Bergen en gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zijn sinds 2003 zustersteden. Stichting Jumelage draagt hierbij zorg voor de onderlinge contacten. Met de erfenis van het beruchte concentratiekamp Bergen Belsen, heeft Bergen lange tijd geworsteld. Inmiddels heeft Bergen haar geschiedenis tot leerschool omgevormd. Door haar openheid over het verleden maakt het een belangrijk onderdeel uit van het levend houden van de verhalen uit de oorlog. Op dat een dergelijke gebeurtenis nooit meer mag plaatsvinden.  

Situatie Oekraïne

In Nederland en in grote delen van Europa wordt al 77 jaar in vrede en vrijheid geleefd. Dat zo dichtbij huis een oorlog zou plaatsvinden had niemand verwacht. Tijdens de herdenking werd ook stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne en bij andere landen in de wereld waar inwoners door conflicten op de vlucht moeten. Burgemeester Heijkoop: “We maken ons ernstig zorgen over de situatie in Oekraïne. Anno 2022 wordt hier het oorlogsrecht geschonden en zien we misdaden tegen de menselijkheid. Het Oekraïense volk lijdt en de wereld is getuige van groot onrecht. Deze oorlog dringt diep, heel diep bij ons binnen.”

Burgmeester Heijkoop sloot de toespraak af met de woorden: “Laten we met elkaar verbonden blijven om onze vrijheid te bewaken. Want, beste toehoorders, daar staan we vandaag en morgen bij stil: vrijheid is een groot goed, vrijheid moeten we altijd blijven bewaken én koesteren.”           

Vervolg programma in Cascade

Het is een traditie dat na afloop van de Dodenherdenking op de Ambachtse monumentale begraafplaats het programma wordt voorgezet in Cultureel Centrum Cascade. Dit jaar spreekt hier onder andere de burgemeester van Bergen. Daarnaast brengt toneelvereniging ATOS een vertaling van het boek ‘De Trein’, geschreven door Carl Slotboom.