Gemeente Zwijndrecht berekent 20 euro voor ophalen grof afval

ZWIJNDRECHT – Voor het thuis laten ophalen van grof (huishoudelijk) afval wordt vanaf 1 maart een eigen bijdrage van  20 euro berekend. Het laten ophalen van elektrische apparaten en grof snoeiafval blijft gratis. Herbruikbare spullen worden gratis opgehaald door Opnieuw & Co. Ook het wegbrengen van grof afval naar de Milieustraat Noordpolder aan de Crezeepolderweg in Hendrik-Ido-Ambacht is en blijft gratis.

Bij de milieustraat kunnen waardevolle materialen uit het grof afval gehaald worden. Daarom blijft dat gratis.Het ophalen van grof afval kost geld, denk alleen maar aan het transport. Daarom is besloten dat inwoners die gebruik willen maken van de ophaalservice vanaf 1 maart meebetalen aan een deel van de kosten. Door afval naar de Milieustraat te brengen kan maar liefst 75% worden gescheiden. Doordat het beter gescheiden is, kunnen waardevolle grondstoffen hergebruikt worden.

Bij elektrische apparaten, grof snoeiafval en spullen voor de kringloop ligt het percentage hergebruik op 100%. Daarom blijft dat gratis. Afval dat niet hergebruikt wordt, wordt verbrand. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik.

Een ophaalafspraak maak je online via hvcgroep.nl/grofafval. Daar staan ook de voorwaarden en ophaalmomenten vermeld. De gemeente onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om één keer per jaar in iedere wijk de bewoners de mogelijkheid te bieden om hun grof afval gratis in te leveren. Zodra hierover meer bekend is zal de gemeente hierover berichten.