Gemeente koopt gebouw coffeeshop Xpresso

ZWIJNDRECHT – De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft gisteravond ingestemd met de aankoop van het gebouw aan het IJsselmeer 27 in Zwijndrecht, waar vroeger coffeeshop Xpresso in was gevestigd. Daarmee koopt de gemeente het pand terug, dat in 2015 was verkocht aan stichting Het Dilemma, de stichting die Xpresso exploiteerde. Met de aankoop van het gebouw is €425.000 gemoeid.

Op basis van het ‘Coffeeshopbeleid Zwijndrecht 2021’ is in Zwijndrecht één, niet-commerciële coffeeshop toegestaan. Jarenlang was Xpresso de coffeeshop in de gemeente, maar deze zaak sloot in november 2019 zijn deuren, omdat er geen geldige exploitatievergunning meer was.

Locatie
Als het aan de gemeente ligt, komt de nieuwe, niet-commerciële coffeeshop terug in het pand aan het IJsselmeer 27. De gemeente is van mening dat het gebouw vele jaren dienst heeft gedaan als geschikte locatie voor een coffeeshop. Mochten kandidaten voor de exploitatie van de nieuwe coffeeshop zich melden met een andere locatie, dan zal de gemeente die plek op haar eigen merites beoordelen. Het is dus nog niet helemaal zeker dat de nieuwe coffeeshop zich in het pand aan het IJsselmeer 27 zal vestigen, maar die kans is wel zeer groot.

Exploitant
De inschrijftermijn voor kandidaten die een niet-commerciële coffeeshop in Zwijndrecht willen exploiteren, loopt tot en met 30 juni 2021. In de loop van volgende week is er meer zicht op de gegadigden en eventueel andere locatievoorstellen.