Geldfit helpt jongeren om te gaan met geld

HENDRIK-IDO-AMBACHT/ZWIJNDRECHT – Geldfit introduceert deze week, tijdens de week van het geld, een nieuw platform voor jongeren. Op Geldfit.nl/jongeren ontdekken zij hoe ze weer grip krijgen op hun geld. Ruim 1 op de 5 jongeren loopt achter met betalen, terwijl ze ook vaak geld mislopen. Ze vergeten bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of zorgtoeslag aan te vragen. Het gaat soms om meer dan €100 per maand. Ook de hulplijn 0800-8115 merkt dat jongeren vaak niet op de hoogte zijn van bepaalde regelingen en rondlopen met vragen.

Op Geldfit.nl/jongeren vinden jongeren artikelen en een test over geld(zaken). Bijvoorbeeld over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar bent, belastingaangifte doen, verzekeringen afsluiten, bijbanen, studiefinanciering en bespaartips. Er staat ook een team klaar die via de telefoon of chat met jongeren mee kan denken als ze vragen of zorgen hebben over geld. Gemeenten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht zijn aangesloten bij Geldfit, waardoor jongeren als dat nodig is, ook direct in contact gebracht worden met passende hulp in de buurt

Uit allerlei onderzoeken van onder andere het Nibud blijkt dat veel jongeren inkomsten mislopen. Zo vergeet ruim één op de vier jongeren zorgtoeslag aan te vragen en twee derde van de mbo-studenten doet geen belastingaangifte. Ook lopen veel jongeren achter met betalen of ervaren ze stress over geld. Frederieke Kokol van Geldfit: “Met de lancering van dit jongerenplatform hopen we dat jongeren meer grip krijgen op hun geld.”

Geldfit.nl/jongeren wordt gelanceerd tijdens de Week van het geld, een initiatief van Wijzer in geldzaken, die plaats vindt van 28 maart tot en met 1 april. Dit jaar is het thema ‘Van Doekoe tot Digi’ en gaat over de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren, digitale betaalverzoeken en online beleggen. Door kinderen en jongeren al tijdig te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd.