Fiets- en voetgangersbrug op bedrijvenpark Ambachtsezoom geplaatst

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Over het brede water van de Middentocht op bedrijvenpark Ambachtsezoom is vandaag een fiets- en voetgangersbrug geplaatst. Deze bijna 18 meter lange brug ligt ter hoogte van de Sedum- en Kringloopstraat.Bij de brug is gekozen voor lichte materialen met een lage CO2-emissie tijdens de productie én een hele lange levensduur. Het brugdek is gemaakt van vezel versterkt composiet, met een gepatenteerde technologie die zorgt dat het brugdek zwaar te belasten is.

Het brugdek is vrijwel onderhoudsvrij, afgezien van een keertje schoonmaken en het tijdig bijwerken van de slijtlaag. Ook de leuningen, gemaakt van cortensstaal en thermisch verzinkt staal, zijn onderhoudsvrij. Dat betekent dat er vrijwel geen extra belasting voor het milieu is als de brug eenmaal in gebruik is genomen.

André Flach, wethouder Economie, was bij het ‘ínhijsen’ van de brug: “Deze fraaie brug is een opvallend element tussen de strakke bedrijfspanden. Het plaatsen van de brug is een mooie symbolische handeling, waarmee we beide zijden van de Middentocht met elkaar verbinden. Ambachtsezoom krijgt steeds meer vorm. Vanaf de brug zie je goed hoe snel de bouw al vordert”. De speelse, organische uitstraling en de circulaire materialen waar de brug van is gemaakt, passen bij het duurzame karakter van Ambachtsezoom. Flach: “Dat spreekt mij aan!”

Het patroon in de leuningen doet denken aan wuivende riethalmen of andere planten. Dit sluit straks mooi aan bij de natuurlijke oevers van de Middentocht. In en langs het water komen rietplanten, insectvriendelijke oeverplanten en wilgen. Een aantrekkelijke plek voor kleine dieren zoals kikkers en vogels. De brug sluit aan op een fietspad en een wandelpad dat rondom het water van de Middentocht loopt.

Circulaire materialen 

Ambachtsezoom is een circulair bedrijvenpark. Ook de materialen die de gemeente gebruikt in de openbare ruimte zijn circulair. Bij de keuze voor materialen wordt gekeken naar de meest duurzame variant: dat is een afweging waarbij gekeken wordt naar onder andere levensduur, materiaalsamenstelling en mogelijkheid voor hergebruik.