Eva hoorde op haar 43e dat ze autisme heeft: ‘Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats’

Foto: Hans Hulswit

REGIO – Ken jij iemand met autisme? Waarschijnlijk wel, want bijna een op de honderd Nederlanders heeft het. Alleen niet iedereen weet dat van zichzelf. Zoals Eva Baan uit Dordrecht nietsvermoedend jarenlang worstelde met haar perfectionistische zelf, wat haar uiteindelijk een burn-out opleverde. Eva was op zaterdag 23 maart te gast in het radioprogramma Studio de Witt van Ben Corino.

Onderzoek naar de oorzaak de burn-out leverde de diagnose autisme op. “Toen ik dat inzicht kreeg, vielen er veel puzzelstukjes op zijn plek”, vertelt Eva. Eerder kreeg haar dochter al de diagnose. Eva herkende vervolgens ook veel van de kenmerken en klachten bij zichzelf.

“Zo had ik veel angsten en vond ik sociale contacten lastig. Ik camoufleerde dingen die ik lastig vond. Daardoor kreeg ik stress en werd ik snel moe.” Voor veel mensen met autisme is het een uitdaging om op alle levensgebieden te functioneren.

Balanceeract
De balans daarin vinden is de grootste uitdaging en ook het thema tijdens de Autismeweek 2024. Eva Baan herkent dit, sinds zij op haar 43e een burn-out kreeg, veroorzaakt door autisme.

Dat Eva pas later gediagnosticeerd werd met autisme, is niet zo gek. Dit komt bij veel vrouwen voor. De wetenschap loopt achter: er wordt pas sinds 2008 onderzoek gedaan naar de verschillen in kenmerken van autisme bij mannen en vrouwen.

Vrouwen zijn geen mannen
“Vrouwen kunnen zich van nature sociaal wenselijk gedragen en stellen zich af op de ander”, legt Eva uit. “Als je onderzoeksmethoden gebruikt die op jongens en mannen zijn gericht, meet je op een andere manier.”

De behandelaar vertelt haar dat hij steeds vaker vrouwen langs ziet komen met dezelfde klachten. Ze zijn daarvoor dan al vaak naar de verkeerde behandelaar gestuurd. “Dit patroon komt blijkbaar vaker voor. Er werd niet gekeken naar de oorzaak. Dat inzicht geeft mij veel geruststelling: het ligt niet aan mij.”

Naast haar medicatie en behandeling, heeft Eva dingen gevonden om te voorkomen dat ze terugvalt in een burn-out. “In mijn hoofd is het altijd druk, mijn gedachten staan nooit stil.” Om meer rust te krijgen, gaat Eva graag naar buiten en doet ze aan yoga en meditatie.

Ervaringen delen
Eva werkt nu als ervaringsdeskundige. Dit doet ze onder andere met Silvia Kloppers, mede-initiatiefnemer van de Autisme Experience. De stichting organiseert het hele jaar door evenementen waarbij ervaringsdeskundigen in gesprek gaan met mensen die autisme beter willen leren begrijpen.

Daarbij zet Eva haar krachten in, zo zegt ze zelf. “Ik vind het ook belangrijk om de goede kanten van autisme te benadrukken”, vertelt ze in onderstaande video.

Dit is een verhaal van Ylva Verbeek voor de redactie Drechtsteden.