Een klein simpel idee, met grote dankbare gevolgen!

STREEKNIEUWS – Ruim 50% van de ouderen mensen voelt zich sociaal eenzaam. Daar kunnen we met z’n allen wat aan doen. Kindcentrum De Wijngaard gaat bijvoorbeeld jaarlijks met een aantal kinderen op bezoek bij het nabijgelegen bejaardencentrum, waar zelfgemaakte kaarten en cadeautjes worden overhandigd. Maar waar de ouderen echt blij van worden, zijn de korte gesprekken die zij voeren met de kinderen.

Dit contact ontbreekt vooral tijdens de feestdagen, want de realiteit is tijdens de feestdagen echter hartverscheurend. Esther Stolk, werkzaam in het Ikea Ziekenhuis in Rotterdam, ziet namelijk in deze periode de omgekeerde wereld: “Ik zie dat ouderen die een geplande operatie moeten onder gaan, zich graag met kerstmis laten opnemen, zodat ze met deze dagen niet alleen thuis hoeven te zijn. Op deze manier krijgen ze tijdens het diner in het ziekenhuis de kerstsfeer mee, in plaats van thuis alleen hun boterham te eten als kerstontbijt.”

Stel je eens voor: lange tafels, met heerlijke gerechten en mensen die gezellig met elkaar proosten en daarbij mooie gesprekken voeren. Het bracht Esther en haar vriendin Josetta van Houdt op het idee om een thuisdiner te verzorgen voor mensen die nog zelfstandig wonen, maar wel ervaren dat het leven alleen eenzaam kan zijn. Verpleegkundigen van de thuiszorg in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht werden benaderd, omdat zij bijna dagelijks met deze mensen bezig zijn. Wie zou zich aanmelden?

“Mijn eettafel heeft 6 stoelen, dus we dachten als we 20 brieven zouden versturen we dit wel éénmalig konden organiseren”, aldus Esther. Maar tot de verbazing van Esther en Josetta meldde zich maar liefst 14 ouderen zich aan, waardoor ze het moesten verdelen over twee avonden!

Tijdens het kennismakingsgesprek gaven de meeste ouderen aan dat zij moeite hebben met het afhankelijk zijn. Ouderen kunnen niet meer zo makkelijk het huis uit om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. “Dat maakt het dat de dagen thuis zo lang duren, zeker als je dan ook niemand spreekt”, verteld een van de ouderen.

De eerste avond was op 19 november. Met een beetje nervositeit schoven de eerste ouderen aan tafel aan. Na het eerste glaasje wijn was het ijs gebroken en werd het een avond van hele mooie gesprekken onder genot van heerlijke gerechten. Gerechten die hun terugnamen in de tijd zoals oud Hollandsche stamppotten, oma’s gehaktballen en verse griesmeelpudding met bessensap. Daarbij gaat een grote dank uit naar de Albert Heijn in Hendrik-Ido-Ambacht, alsmede naar Plus Volgerlanden die een groot deel van de boodschappen hebben gesponsord. Bloemenwinkel Bloemen met Liefde zorgde voor bloemen voor op tafel.

Ook was er tijd om met elkaar een spelletje bingo te spelen. Daarbij konden prijzen gewonnen worden die beschikbaar waren gesteld door Eems Beauty Roof! Spelleider Roland Stolk beleefde hilarische taferelen: “Wat fijn om bij die mensen weer een glimlach op een hun gezicht te zien!”

Maar deze prachtige avond werd nog mooier. Dankbaar dat ze dit nog mochten meemaken, spraken de ouderen met elkaar af om nog eens samen te komen. Op de 2e avond wilden de ouderen al niet meer naar huis, al kwam dat misschien ook door het advocaatje met slagroom! Wie weet zijn er weer nieuwe vriendschappen ontstaan?!

Al die positieve reacties hebben Esther en Josetta doen besluiten om nog een uitje te organiseren. De ouderen in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten voor een lunch of een high-tea!

De dames gaan binnenkort ook op gesprek met de gemeentes Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht die dit initiatief van harte ondersteunen, want hoe simpel kan het zijn om op deze manier iets voor anderen te kunnen betekenen! Zien we binnenkort dan toch die lange tafels?