Dutch Baroque presenteert reconstructie oerversie Matthäus Passion


ZWIJNDRECHT – Dutch Baroque presenteert in april de pilot van een unieke reconstructie van de oerversie van de  Matthäus Passion van J.S. Bach. Het betreft een versie zoals deze mogelijk in 1727 is uitgevoerd door de componist zelf. Het meesterwerk wordt doorgaans uitgevoerd in een bezetting van twee koren en twee orkesten. Met deze enkelkorige reconstructie biedt artistiek leider Gerard de Wit een even indrukwekkende als nieuwe, historisch verantwoorde editie. Dutch Baroque voert de Matthäus Passion uit op 1 april in Bleskensgraaf en op 2 april in Zwijndrecht.

Gerard de Wit is sinds enkele jaren gefascineerd door de onduidelijkheid of er een eerdere versie van de Matthäus Passion heeft bestaan. Hij onderzocht daarvoor diverse bronnen en stuitte op een recent herontdekte bron daterend net na Bachs dood. Met grote zekerheid vermoedde De Wit dat deze direct te linken was aan de oerversie (1727) van de Matthäus Passion. “Deze vondst is belangrijk, omdat het een historische en wetenschappelijke basis biedt om tot een goede reconstructie te komen. De bron werd bij eerdere reconstructiepogingen nooit eerder gebruikt. Die gaat nu tot klinken komen!”, aldus Gerard de Wit.

Het is een jaarlijkse traditie voor Dutch Baroque om in de Oude Kerk te Zwijndrecht een passie van J.S. Bach uit te voeren. Het publiek kan behalve in Zwijndrecht dit jaar ook in Bleskensgraaf genieten van Bachs meesterwerk in een unieke versie met natuurlijk de mooiste aria’s Erbarme Dich, mein GottSind Blitzesind Donner en de treffende koralen. Want die stukken zijn ook in deze reconstructie nog steeds te horen.

Dutch Baroque
Dutch Baroque werd opgericht in 2014 door Gerard de Wit. Als ambassadeur voor de oude muziek legt hij zich toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Voor Gerard de Wit staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop, uitgevoerd door gespecialiseerde professionele musici. De muziek wordt in zijn authentieke staat door De Wit opnieuw bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat en of hij nu speelt of dirigeert: de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. Na de succesvolle uitvoeringen van de Johannes Passion en de Hohe Messe, volgt nu de Matthäus Passion.

Uitvoerenden Matthäus Passion
Marjon Strijk (sopraan), Oscar Verhaar (alt), Pablo Gregorian (tenor), Drew Santini (bas), Jussi Lehtipuu (bas), Dutch Baroque Orchestra en Dutch Baroque Vocal Consort onder leiding van Gerard de Wit.

Data en kaartverkoop
1 april 2022, 19:30 uur Dorpskerk, Bleskensgraaf (inleiding om 19:00 uur)2 april 2022, 19:30 uur Oude Kerk, Zwijndrecht (inleiding door Arie de Bruijn om 19:00 uur)

De kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl De prijzen variëren van € 0,- (kinderen < 12 jaar) tot € 69,-. De inleidingen zijn gratis.