Dutch Baroque presenteert Bachs eerste Passiewerk

ZWIJNDRECHT – Dutch Baroque voert in maart Bachs Johannes Passion uit. Bach was in 1723 één van de eerste die het Evangelie naar Johannes componeerde met zo’n lengte, grote muzikale diepgang en heftigheid.

Onder leiding van barokspecialist Gerard de Wit wordt het werk uitgevoerd in vier steden: op 17 maart in de Oude Kerk in Ede, 18 maart in de Nieuwe Kerk in Middelburg, 24 maart in de Dorpskerk in Bleskensgraaf en op 25 maart in de Oude Kerk in Zwijndrecht.

“De Passies van Bach zijn cultureel erfgoed voor jong en oud,” aldus dirigent en organist Gerard de Wit. “De emotie en hevigheid vande Johannes Passion voert je vanaf de eerste klanken direct mee in het verhaal. Bach laat de luisteraar de gemoedstoestand van het haatdragende volk, de huichelachtige schriftgeleerden, de onverschillige soldaten en omstanders ervaren. Het orkest, het dynamische en transparante koor, de beste jonge solisten en de ambiance van de historische gebouwen zorgen samen met de zeer gedreven dirigent voor een onvergetelijke uitvoering.

Dutch Baroque
Dutch Baroque werd opgericht in 2014 door Gerard de Wit. Als ambassadeur voor de oude muziek legt hij zich toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Voor Gerard de Wit staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop, uitgevoerd door gespecialiseerde professionele musici. De muziek wordt in zijn authentieke staat door De Wit opnieuw bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat en of hij nu speelt of dirigeert: de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. Na de succesvolle uitvoeringen van de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium, volgt nu de Johannes Passion.

Uitvoerenden Johannes Passion
Aan de concerten werken mee: Marjon Strijk (sopraan), Oscar Verhaar (alt, 17 en 18 maart)
Emilie Wijers (alt, 24 en 25 maart), Sebastian Brouwer (tenor), Hidde Kleikamp (bas) en Jaap van der Wel (bas), Dutch Baroque Orchestra, Dutch Baroque Vocal Consort en de Dutch Baroque Junior Singers onder leiding van Gerard de Wit.

Data en kaartverkoop
17 maart 2023, 19:30 uur      Oude Kerk, Ede                                       (inleiding Arie de Bruijn)

18 maart 2023, 19:30 uur      Nieuwe Kerk, Middelburg                    (inleiding Arie de Bruijn)

24 maart 2023, 19:30 uur      Dorpskerk, Bleskensgraaf*                  (geen inleiding)

25 maart 2023, 19:30 uur      Oude Kerk, Zwijndrecht                         (inleiding Arie de Bruijn)

De kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl.
De prijzen: inleiding en kinderen < 12 jaar gratis | < 25 jaar € 15 | volwassenen vanaf € 39.

* In samenwerking met de School met de Bijbel Bleskensgraaf.