Dutch Baroque brengt Londense Versie van Brahms

ZWIJNDRECHT – Op 4 en 5 november voert Dutch Baroque het troostrijke werk Ein Deutsches Requiem voor koor en vierhandig piano – de Londense versie uit 1871 – van Johannes Brahms uit. Onder leiding van dirigent Gerard de Wit treden het Dutch Baroque Vocal Consort, sopraan Marjon Strijk, bariton Joris van Baar en pianisten-duo Wouter Harbers en Boudewijn Zwart op in Zeist en Zwijndrecht.

In 1869 beleefde Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms zijn première: een 70 minuten durend meesterwerk in 7 delen voor koor, solisten en symfonieorkest. Met dit omvangrijke werk vestigde de klavierleeuw Brahms zijn naam definitief in de muziekwereld. Op verzoek van zijn Engelse uitgever bewerkte Johannes Brahms zijn indrukwekkende compositie Ein deutsches Requiem voor kamerkoor en vierhandig piano: de zogenaamde Londense versie uit 1871.

Deze kamermuziekversie past Dutch Baroque. Gerard de Wit over dit concert: “Oude muziek is tegenwoordig een verzamelnaam van muziek uit de middeleeuwen, de renaissance en de barok. Het requiem van Brahms ligt qua inhoud en compositiestijl duidelijk in het verlengde daarvan, met voorgangers als Heinrich Schütz (Deutsche Begräbnis-Missa) en Bach (Actus Tragicus). Het requiem betreft geen dodenmis, maar troostmuziek voor hen die treuren over verloren geliefden: Selig sind die Toten! Ik kijk er naar uit deze prachtige en troostrijke muziek te laten klinken.” Tevens voeren de pianisten Wouter Harbers en Boudewijn Zwart Fantasie in f-mineur D.940 van Franz Schubert uit.

Dutch Baroque

Dutch Baroque legt zich onder leiding van Gerard de Wit toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek door professionele topmusici staat hierbij voorop. De muziek wordt in authentieke staat bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat, de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. Komende december brengt het ensemble het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach naar Barneveld, Vlissingen en Zwijndrecht.

Uitvoerenden

Dutch Baroque Vocal Consort, Marjon Strijk (sopraan), Joris van Baar (bariton), Wouter Harbers (vleugel), Boudewijn Zwart (vleugel) en Gerard de Wit (dirigent).

Data en kaartverkoop

4 nov 2022, 20:00 uur Oude Kerk, Zeist            (inleiding door Arie de Bruijn om 19:30 uur)

5 nov 2022, 20:00 uur Oude Kerk, Zwijndrecht (inleiding door Arie de Bruijn om 19:30 uur)

De kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar het concert. Scholieren en studenten t/m 25 jaar betalen € 5 en volwassenen € 25. Let op: Aan de deur betaalt men per ticket € 5 extra. De inleidingen zijn gratis.