DORDRECHT- Scholieren van de Dordtse middelbare scholen gaan maandag 6 mei 2019 met elkaar het debat aan in de Grote Kerk te Dordrecht. Op die dag exact(!) 400 jaar geleden werden in deze Kerk de Dordtse Leerregels als resultaat van de toenmalige Synode voorgedragen. Een belangrijk thema in de leerregels was de plaats van ‘de vrije wil’. De lijnen lopen door naar het heden: in wat voor ‘vrij’ Nederland willen de jongeren leven? Hoe raakt bijvoorbeeld moderne techniek de autonomie van burgers, zijn de jongeren nog de baas over hun smartphone?

 

Om 9.30 uur start het programma in de Grote Kerk te Dordrecht waarin het draait om jongeren en de Dordtse Synode, in het bijzonder wat die synode om het lijf had, en wat de zeggingskracht vandaag de dag nog is. Speciaal daarvoor heeft het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) een lesbrief ontwikkeld, die ter voorbereiding is behandeld op de scholen.

 

Via het debat brengen de jongeren de verworven kennis in de praktijk en worden zij uitgedaagd lijnen naar de actualiteit en toekomst te trekken. Een deskundige jury voorziet het debat van commentaar en beoordeelt de debatvaardigheden. De jury bestaat uit Chris van Benschop (raadslid GroenLinks Dordrecht), Marianne Eekhout (Conservator Dordrechts Museum), Jonathan de Lijster (debatspecialist, verbonden aan Stichting Be Innovated Dordrecht) en Bart-Jan Spruyt (historicus en columnist).

 

In aansluiting op het thema houdt Dordtenaar en ‘synode-expert’ professor Fred van Lieburg een interessant betoog in de Grote Kerk over de rol van jongeren destijds bij de Synode van Dordrecht. Dit thema is niet of nauwelijks eerder op deze wijze belicht.

 

’s-Avonds wordt om 19.00 uur door het Gilde Dordrecht een stadswandeling georganiseerd langs gedenkplaatsen in de stad, waaronder de Kloveniersdoelen en de Augustijnenkerk te Dordrecht. Aanmelding hiervoor is niet nodig en deelname is gratis, verzamelen om 18.45 uur bij de Trinitatiskapel , Vriesestraat 22 te Dordrecht. De wandeling eindigt in de Grote Kerk te Dordrecht, waar om 20.00 uur het voor iedereen toegankelijke avondprogramma begint.

 

Het avondprogramma draait om een van de hoofdrolspelers rond de Dordtse Synode, Arminius. Het thema ‘Arminius: ketter of kanjer?’ wordt ingeleid door de bekende theologen Tjaard Barnard en professor Henk van den Belt. Hierna volgt een debat onder leiding van burgemeester – én voormalig Dordtenaar –  Pieter Verhoeve uit Oudewater.

Naast diverse andere theologen, zal ook het publiek de mogelijkheid krijgen deel te nemen. Na afloop is volop ruimte voor ontmoeting en contact en wordt aan de bezoeker een hapje en een drankje aangeboden.

 

Voor meer informatie: www.reformatieinstituutdordrecht.nl