RID organiseert avond over slavernij en de kerk

DORDRECHT – De kerk en slavernij vormen een spannende combinatie. Profiteerde de kerk ervan of droeg zij juist bij aan de afschaffing? En hoe ontstond black gospel, met liederen gebaseerd op hetzelfde geloof als dat van hun slavenhandelaren? Wie hier meer over wil weten is donderdagavond 20 april van harte welkom in de Grote Kerk.

Het Reformatie Instituut Dordrecht (RID) organiseert die avond een proloog op het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.  Medewerking wordt verleend door prof. dr. George Harinck, onder wiens leiding wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de rol van de protestantse kerk ten tijde van de slavernij. Rowan van der Stelt en Sidney Breidel belichten het koloniaal verleden van de stad Dordrecht. Historicus Anthonie Golverdingen licht de relatie tussen christendom en slavernij toe. Daarnaast is er muziek gebracht door het (gospel)koor verbonden aan de Dordtse gemeente Christ Family Chapel. Het beroemde Kam-orgel wordt daarbij bespeeld door Johan den Hoedt.  De avond in de Grote Kerk in Dordrecht op 20 april start om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Herdenkingsjaar
Het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt gehouden van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024. Het is dan precies 150 geleden dat in Nederland de slavernij feitelijk ten einde kwam. Het herdenkingsjaar staat niet alleen bij dit feit stil maar het geeft ook ruimte aan bezinning, debat en mogelijk zelfs verzoening rond dit pijnlijke verleden. Als erfgoedstichting wil het RID hieraan op plaatselijk niveau een bijdrage leveren.

Info
De proloog op het Herdenkingsjaar Slavernijverleden vindt plaats in de Grote Kerk in Dordrecht op 20 april. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

Bron: RID