Jongeren bedenken creatieve oplossingen voor Statenplein

DORDRECHT – Komt er een gigantische pergola met planten boven het Statenplein in Dordrecht? Als het aan scholieren van het Stedelijk Dalton Lyceum ligt wel. Een groep leerlingen uit 4 VWO boog zich afgelopen maandag over manieren om het kale Statenplein klimaatadaptiever, biodiverser, gezonder en aantrekkelijker te maken in het ‘Young Innovator’ programma.  De gemeente Dordrecht werkt in het programma Groene Cirkels samen met andere overheden, kennis- en groenpartners aan het groener en gezonder maken van steden. Het ‘Young Innovator’ programma is een van de manieren om jongeren bewust te maken van het belang hiervan.

“Ik vond het onderwerp erg actueel en ook heeft het veel te maken met jongeren, omdat het Statenplein toch de plek is waar zij ook heen gaan in de stad”, zei scholier Lara (15) na afloop. Samen met dertien andere jongeren trok zij de stad in om inspiratie op te doen. De jongeren maakten foto’s en filmpjes van goede voorbeelden om de stad te vergroenen. Ze legden mensen uit waarom vergroening van steden zo belangrijk is. Vervolgens gingen ze brainstormen over hoe het versteende Statenplein een stuk groener zou kunnen. Ze kregen van de gemeente Dordrecht mee dat het plein klimaatadaptief moest worden. Tegelijk moest het geschikt blijven voor de markt, terrassen en concerten.

Van overkapping tot verdieping
“De scholieren hebben op een creatieve manier oplossingen voor het plein bedacht”, vertelt Floris de Boer van Young Innovators. “De meesten hebben een maquette gemaakt. Een groepje had bedacht dat het plein overkapt zou kunnen worden. Bijvoorbeeld met een doek of kabels waar planten aan kunnen hangen. Een andere groep dacht aan een verdiept gedeelte waar optredens kunnen plaatsvinden en kinderen kunnen spelen.” Karina (15): “door dit project heb ik meer geleerd over de invloed van de natuur op mensen.

Beoordeling
Het tweede deel van de middag beoordeelden de scholieren hun eigen werk met een blik uit de toekomst. De Boer: “Ze hebben zich als journalist van de toekomst ingeleefd. Hoe zou hun plan in de praktijk werken als het 2040 zou zijn? Wij waren erbij om ze te ondersteunen, maar ze hebben alles zelf bedacht en uitgewerkt. Vervolgens hielden ze presentaties voor elkaar, een raadslid, medewerkers van de gemeente Dordrecht en een groendocent van Yuverta.” Oege Oevering, adviseur Groen van de gemeente Dordrecht: “Mooi om te zien hoe de leerlingen zich zo goed hebben ingeleefd en met creatieve oplossingen zijn gekomen. Die gaan we zeker meenemen in het vervolgtraject van de vergroening van het centrum.”

Bron: Groene Circels