Dodenherdenking Zwijndrecht terug te zien op website en YouTube

ZWIJNDRECHT – De gemeente Zwijndrecht heeft vandaag in aangepaste vorm stilgestaan bij de Dodenherdenking. Vanwege de coronamaatregelen kon er helaas geen publiek bij aanwezig zijn. Wel is de herdenking terug te zien via het YouTube-kanaal van de gemeente Zwijndrecht en op www.zwijndrecht.nl/4en5mei. Daar is ook de toespraak van locoburgemeester Jacqueline van Dongen terug te lezen.

Bloemen bij oorlogsgraven
Burgemeester Hein van der Loo was niet bij de herdenking aanwezig, omdat hij vorige week positief testte op corona. Locoburgemeester Jacqueline van Dongen legde met het Veteranencomité en het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht bloemen op de oorlogsgraven op de algemene begraafplaats aan de Jeroen Boschlaan en bij de Pietermankerk. Ook heeft ze een eerbetoon gebracht aan de oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam, in aanwezigheid van jeugdleden van de scoutinggroepen van Zwijndrecht en Heerjansdam.

Weersomstandigheden
Om alle belangstellenden de gelegenheid te geven toch getuige te kunnen zijn van de herdenking, is een videoregistratie gemaakt van de plechtigheid. Omdat de harde wind een stoorzender was voor het geluid, is ervoor gekozen om de herdenking niet op het Raadhuisplein maar in de trouwzaal van het gemeentehuis te houden.

Twee minuten stilte
Wel zijn op het Raadhuisplein bloemen en kransen gelegd en is de vlam naast het oorlogsmonument ontstoken door Wil Hofland, voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht, en Merel Janssen, winnaar van de Woordkunstenwedstrijd 2021. Merel heeft daarna haar winnende gedicht voorgedragen. Trompettist Madelon Voetée van Showband Jong Holland speelde het Taptoesignaal, waarna er twee minuten stilte in acht werden genomen. De Zwijndrechtse zanger Lyall Silié besloot de herdenking met het zingen van het Wilhelmus. De herdenking werd geleid door voorzitter Wil Hofland van het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht.

Bijdrages over de waarde van herdenken
De videoregistratie van de herdenking is aangevuld met korte bijdrages van Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, kinderburgemeester Sophie van der Walle, Remco van der Pol, veteraan en lid van de Stichting 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht, en Ilse van Driel, kleindochter van Jan en Corrie van Driel, een Zwijndrechts echtpaar dat in het verzet zat. In de videoportretten vertellen zij wat voor hen de waarde van herdenken is.

Foto: Bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein in Zwijndrecht hebben Hesther en Evie van de scouting Panoord samen met locoburgemeester Jacqueline van Dongen kransen en bloemen gelegd als eerbetoon aan de gevallenen. Er zijn kransen en bloemen gelegd namens het gemeentebestuur en de samenleving van Zwijndrecht, namens het Veteranencomité Zwijndrecht, namens de nabestaanden van verzetshelden en namens Van Leeuwen Buizen