Dodenherdenking in Zwijndrecht in aangepaste vorm

ZWIJNDRECHT – Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen Dodenherdenking in Zwijndrecht en Heerjansdam op de wijze zoals dat in voorgaande jaren gebruikelijk was.

Er zal een Dodenherdenking in aangepaste vorm plaatsvinden, die helaas niet toegankelijk is voor publiek. Wel zal er een opname van de herdenking worden gemaakt. De opname is dinsdagavond 4 mei vanaf 19.30 uur te zien via www.zwijndrecht.nl/4en5mei en het YouTube-kanaal van de gemeente Zwijndrecht.  

Opnames
Van het aangepaste programma worden opnames gemaakt. Burgemeester Hein van der Loo legt met het Veteranencomité bloemen op de oorlogsgraven, brengt een eerbetoon aan de oorlogsmonumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam en houdt een toespraak op het Raadhuisplein. Trompettist Madelon Voetée van Muziekvereniging Jong Holland speelt het Taptoesignaal en solist/zanger Dirk van den Brand zingt het Wilhelmus. Merel Janssen, winnaar van de Woordkunstenwedstrijd 2021, zal haar gedicht voordragen.

In de uitzending zijn ook korte interviews te zien met Frans Meijer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht, kinderburgemeester Sophie van der Walle, Remco van der Pol, veteraan en lid van de Stichting 4 en 5 Mei Comité Zwijndrecht, en Ilse van Driel, kleindochter van Jan en Corrie van Driel, een Zwijndrechts echtpaar dat in het verzet zat. Zij vertellen over wat voor hen de waarde van herdenken is.

Bloemen en/of krans leggen
Uiteraard is er voor iedereen de mogelijkheid om op 4 mei, met inachtneming van de geldende coronaregels, bloemen en/of een krans te leggen bij de monumenten in Zwijndrecht en Heerjansdam.

Vlaggen
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopkomst tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.