Diverz bakt voor Turkije en Syrië

ZWIJNDRECHT – Een aardbeving die ondenkbaar veel slachtoffers in Turkije en Syrië heeft gemaakt en een impact die mensen over de hele wereld heeft geraakt. Zo ook de professionals en vrijwilligers van welzijnsorganisatie Diverz. Een organisatie die, wederom, haar daadkracht en grote hart voor de medemens laat zien met een bakactie voor Turkije en Syrië.

Aradhana Girjasing, Sociaal Cultureel Werker bij Diverz, zag het nieuws en schoot gelijk in de actiemodus. Na het zien van de eerste beelden op maandag 6 februari, kreeg zij deze niet van haar netvlies en stuurde ze half 8 ’s ochtends de directeur-bestuurder van Diverz een berichtje ‘Sorry dat ik zo vroeg stoor, maar ik heb erg slecht geslapen door de situatie in Turkije & Syrië. Ik vroeg me af of we iets kunnen doen’. En toen ging de bal snel aan het rollen. 

Hierdoor was het mogelijk om op woensdag 8 februari, slechts 2 dagen na de aardbeving met meerdere collega’s, vrijwilligers en andere betrokkenen uit Zwijndrecht koekjes en cakejes te bakken in de wijkkeukens van wijkcentrum Xiejezo en Hart van Meerdervoort. De baksels zijn verkocht in de wijk en alle opbrengst komt ten goede van de slachtoffers in Turkije en Syrië. Er is bij de verkoop geen vaste prijs gerekend, mensen hadden zelf de keuze om te geven wat ze kunnen missen.

Gelijk diezelfde middag zijn de kidsclubs vol enthousiasme de wijk in gegaan voor de verkoop, maar niet voordat ook eerst aandacht werd besteed aan de aardbeving en de nasleep ervan. Koekjes en cakejes verkopen is natuurlijk leuk en gezellig, maar het was belangrijk dat de kinderen ook wisten waar de verkoop voor was en hoe ze op deze manier iets terug konden doen voor anderen.

De verkoop ging als een speer en de kinderen renden door de wijken onder begeleiding van onze jongerenwerkers en sociaal cultureel werkers. Ook zij, kinderen waarvan de leeftijd gemiddeld rond de 10 jaar ligt, voelen zich geraakt en beseffen maar al te goed wat er is gebeurd. Zo benoemde één van de meisjes iets wat ze had meegekregen van tv ‘Het ergste wat ik gezien had was een vrouw die was zwanger en haar hele huis was ingestort en nu is ze er niet meer’. 

Met de verkoop van alle koekjes en cakejes én donaties is er in totaal €1.904,- opgehaald. Veel mensen wilden iets meer doen door te helpen met donaties, maar ook met sponsoring van spullen voor het bakken en verpakken. Onder andere Asya supermarkt, Paardekooper, AK Kebabhuis en MA Vatan Bakkerij hebben gedoneerd. Maar ook inwoners hebben aangeboden iets bij te dragen voor de ingrediënten.

“Het is een trieste situatie en dan wil je er zijn voor elkaar. Alle beetjes helpen en daar zet Diverz zich voor in,’ aldus Yvonne Zuidgeest, directeur-bestuurder van Diverz.

De situatie in Turkije en Syrië blijft enorm verdrietig, maar Diverz haar hart wordt warm bij het zien van de gulheid van mensen bij het bakinitiatief. Hoe niet alleen collega’s, maar ook zoveel andere betrokkenen in Zwijndrecht gelijk klaar stonden om een steentje bij te dragen.