Kerst in Huis Van Gijn

DORDRECHT – In de tijd van Simon van Gijn, leefde men veel meer dan nu met de seizoenen mee. Zo bracht de strengere winter ijspret, maar ook de uitdaging om het behaaglijk te hebben. De feestdagen werden ook toen al in huislijke kring gevierd. Van 28 november tot en met 3 maart is het winter in Huis Van Gijn. Door het museumhuis heen krijg je een inkijkje in wat dit seizoen rond 1900 met zich meebracht. Voor de bewoners op stand, maar ook voor het personeel.

Een eeuw geleden betekende winter dat de wateren in en om Dordrecht dichtvroren. Er werd geschaatst door jong en oud, en door alle sociale klassen. In de presentatie van het museumhuis zijn verschillende sledes te zien, waaronder één die toebehoorde aan de jonge Simon van Gijn. Een schaatspak en een rijtuigmantel laten zien hoe men zich kleedde om toch warm te blijven buiten. In de keuken staan benodigdheden voor het maken van het uitgebreide kerstdiner. Wat er op het menu stond bij Van Gijn zie je in de prentenkamer.

Lichtjesrondleidingen en Dwaalspoor
Vanaf 12 december is het huis traditioneel in kerstsfeer gehuld. Met groentakken, rode strikken en antieke kerstballen in de bomen. Dan vinden weer de Lichtjesrondleidingen plaats, waarbij bezoekers in de schemer het sfeervolle huis ontdekken met deze speciale tour. Ook buiten zijn er extra lichtjes die periode, want Dwaalspoor doet van 15 tot en met 30 december ook de museumtuin van Huis Van Gijn aan. Door de deur in de tuinmuur naast het museum zie je een feeëriek verlicht kerstdiner.

Agenda
Winter in Huis Van Gijn: van 28 november t/m 3 maart 2024
Kerst in Huis Van Gijn: van 12 december t/m 7 januari 2024 
Dwaalspoor in de museumtuin: van 15 t/m 30 december
Lichtjesrondleidingen: van 16, 20, 23, 27, 30 dec & 3, 6 jan 2024

Info
Locatie: Huis van Gijn, Nieuwe Haven 29-30 in Dordrecht
Geopend: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00. Meer informatie en tickets via de website.

Bron: Huis Van Gijn