Prinses Beatrix opent vrijdag Nationale Molendag

Molen De Roos in Delft

DELFT – Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent vrijdagmiddag 12 mei de VriendenLoterij Nationale Molendag 2023 in molen De Roos in Delft. Het is de 50ste keer dat Nationale Molendag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen. Daarnaast viert de vereniging De Hollandsche Molen dit jaar ook haar 100-jarig bestaan.

Tijdens de Nationale Molendag op 13 en 14 mei kunnen mensen kennis maken met molens overal in het land. Prinses Beatrix, de beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, neemt vrijdag bij de opening het jubileumboek ‘Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud’ in ontvangst. Ze bezoekt aansluitend een fototentoonstelling in de molenaarswoning van De Roos. In de molen spreekt de Prinses met de molenaar en wordt zij geïnformeerd over de exploitatie van de molen. Molen De Roos heeft onder meer een winkel en een vergaderruimte. Ook bezoekt ze de tuin van de molen waar zij spreekt met de vrijwilligers die de tuin onderhouden.

Molen De Roos
Korenmolen De Roos is de laatst overgebleven molen van de vijftien windmolens die ooit op de stadswallen van Delft hebben gestaan. De molen is één van de zeven molens in Nederland die in het bezit is van De Hollandsche Molen. Een lokale stichting is verantwoordelijk voor het dagelijks beheer.

De Hollandsche Molen
De vereniging Hollandsche Molen bestaat dit jaar 100 jaar en zet zich al een eeuw lang in voor het behoud van monumentale wind- en watermolens in ons land. Daardoor telt Nederland nog steeds zo’n 1.200 molens. Duizenden vrijwilligers zorgen ervoor dat de molens ook daadwerkelijk kunnen draaien en malen. Ter gelegenheid van hun jubileum is  het boek ‘Van werktuig tot wereldmerk – 100 jaar molenbehoud’ verschenen waarin experts vanuit verschillende invalshoeken terugkijken op 100 jaar molenbehoud: de molen als technisch wonder, als onderdeel van onze identiteit, de rol van de vrijwilligers en de betrokkenheid van het Koninklijk huis.

Nationale Molendag in deze streek
In Dordrecht is aan de Noordendijk op 13 en 14 mei de molen ‘Kyck over den Dyck’ geopend. De stenen stellingmolen is sinds 2021 weer draai- en maalvaardig. Tevens is op die dagen ‘De Pendrechtse Molen’ in Barendrecht te bezoeken aan de Charloisse Lagendijk. Dit betreft een poldermolen die in 1993 naar zijn huidige plek is overgebracht en sindsdien veelvuldig in bedrijf is met waterpartijen te verversen.  Op 13 mei tenslotte is ook de molen  ‘Landzicht’ in Heerjansdam te bezoeken. De korenmolen, die tot 1967 nog echt in bedrijf was, wacht op verdere restauratie. Vorig jaar is daarvoor de stichting Korenmolen ‘Landzicht’ Heerjansdam opgericht met als doel het realiseren van een draai- en maalvaardige molen en dit rijksmonument weer in ere te herstellen.  De molen staat aan de Molenweg naast het spoorviaduct in Heerjansdam.

Bron: De Hollandsche Molen