Over de noodzaak van kunst en tuinieren

Foto Villa Augustus/Ries van Wendel

DORDRECHT – In de watertoren van Villa Augustus vindt deze maand een nieuwe reeks ‘Ontmoetingen in Augustus’ plaats. Inspirerende dinsdagavonden vol natuur, cultuur, kunst en wetenschap. Op dinsdagavond 25 april gaan kunsthistoricus Laurie Cluitmans en fotograaf Elspeth Diederix met elkaar in gesprek over de noodzaak van kunst én tuinieren en een verrassende manier van kijken naar de wereld om ons heen.

Via de kunst wil Cluitmans bewustwording creëren van onze relatie met de natuur. Ze ziet de tuin als microkosmos. Niet als toevluchtsoord, maar als een plek waar de wereld zich manifesteert. Dat idee, gebaseerd op een essay van Gerrit Komrij over de noodzaak van tuinieren, wakkerde haar interesse voor tuinen verder aan. Als conservator hedendaagse kunst van het Centraal Museum presenteerde Cluitmans vervolgens de tentoonstelling ‘De botanische revolutie’, over de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars en als barometer van de tijd.

Gouden Letter
Als tentoonstellingscatalogus verscheen daarbij haar boek ‘On the Necessity of Gardening’, een ABC over kunst, plantkunde en teelt. Dit werd onderscheiden met de ‘Gouden Letter’ voor het best vormgegeven boek ter wereld. In vier hoofdstukken neemt Cluitmans onze relatie met de natuur onder de loep, en onderzocht waar die relatie vandaan komt. Onderwerpen als de paradijselijke tuin, de volks- en gemeenschapstuin, de natuur door de lens van de wetenschap en tuinieren in een tijd van klimaatverandering komen voorbij.

Omslag van ‘On the Necessity of Gardening’. Uitgeverij Valiz.

Nieuwe kijk op tuinen
Voor haar Ontmoeting in Augustus nodigt Cluitmans fotograaf en kunstenaar Elspeth Diederix uit als gesprekspartner. Diederix legde in het Amsterdamse Erasmuspark haar kunstproject ‘The Miracle Garden’ aan. De foto’s die zij daar maakt verschijnen op verschillende plekken in de stad. Ze trekt je als kijker uit een geconditioneerde, sleetse manier van waarnemen en laat zien hoe de wereld eigenlijk is: subliem, vol verrassing, poëzie en schoonheid. Cluitmans en Diederix geven de bezoeker deze avond een nieuwe kijk op tuinen.

Info
De avond ‘Ontmoetingen in Augustus’ op dinsdagavond 25 april begint om 20.15 uur in de watertorenzaal van Villa Augustus. Kaartjes voor deze avond kosten €17,50 (inclusief drankje) en zijn te koop via www.villa-augustus.nl/programma. Hier is ook meer informatie te vinden over de andere culturele activiteiten.

Bron: Villa Augustus