Cruiseschip gaat Oekraïnse vluchtelingen herbergen

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Het college van Burgemeester en wethouders van Hendrik-Ido-Ambacht heeft besloten een cruiseschip te huren om opvang te kunnen bieden aan 200 vluchtelingen uit Oekraïne. Hiermee wordt gehoor gegeven aan het verzoek vanuit de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

De gemeente moet van de Veiligheidsregio 200 personen opvangen. Na onderzoek bleken er geen geschikte bestaande locaties te zijn. Om aan het verzoek te voldoen heeft het college het cruiseschip “Capella” gehuurd.

Welke vluchtelingen intrek gaan nemen op het schip wordt gecoördineerd door de Veiligheidsregio. De GGD schouwt het schip binnenkort om hier advies op uit te kunnen brengen.

De “Capella”is in 2021 gebouwd door scheepswerf Den Breejen in Hardinxveld-Giezendam in opdracht van een Zwitserse rederij. Op dit moment ligt het schip in Lemmer en zal over ongeveer 10 dagen aanmeren in Hendrik-Ido-Ambacht. Het schip wordt in normale omstandigheden ingezet als passagiersschip en daardoor zijn de hutten van alle gemakken voorzien en zijn er ook grotere ruimtes, bijvoorbeeld een restaurant en recreatieruimte.

Het schip wordt aangemeerd voor een langere periode, voor nu wordt uitgegaan van 6 maanden. De lengte van de kade van het Citadelterrein langs de Rietbaan is groot genoeg. De eigenaar van het terrein is ABB. De heer Brandwijk, CEO van ABB, geeft aan “zeer welwillend te zijn” en biedt de ligplaats kosteloos aan.

De verwachting is dat er veel behoefte zal zijn aan ondersteuning van vrijwilligers en eventueel hulpgoederen. De inventarisatie hiervan is in volle gang. Aanmelden als vrijwilliger kan via oekraine@h-i-ambacht.nl.  Meer berichtgeving hierover volgt op korte termijn.