Burgemeester sluit woning vanwege vondst hennepkwekerij

ZWIJNDRECHT – Burgemeester Hein van der Loo heeft een woning gesloten voor de duur van drie maanden. In een woning aan de Van Ruisdaelstraat werden 93 hennepplanten aangetroffen.

In de woning aan de Van Ruisdaelstraat was sprake van een hennepkwekerij. De kwekerij bestond uit één kweekruimte met 93 planten en was voorzien van een kweektent, afzuiginstallatie, tijdklokken, assimilatielampen, thermostaat, potten, grond en voedingsmiddelen. De stroomvoorziening werd illegaal afgetapt. De kwekerij is ontdekt door een gedane melding bij Meld Misdaad Anoniem.

Openbare orde herstellen
De burgemeester sluit elk pand in de gemeente voor de maximale termijn van drie maanden, als er een handelshoeveelheid drugs, een hennepkwekerij of een drugslab wordt aangetroffen. Ook bij voorbereidende activiteiten voor het opzetten van een kwekerij of een drugslab worden panden tijdelijk gesloten. De burgemeester wil met het sluiten van panden de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hij deze praktijken niet tolereert.

Hard aanpakken
De gemeente pakt de productie van verdovende middelen hard aan. Deze vorm van criminaliteit werkt ondermijnende criminaliteit in de hand en brengt gevaren met zich mee voor bewoners en omwonenden. De kans op brand en lekkage is groot. Gebruikte apparatuur is veelal brandgevaarlijk en vaak is er geknoeid met de stroom. Criminelen die zich bezighouden met hennepteelt gebruiken onderling veel geweld en trekken vaak meer criminaliteit aan. Bewoners worden gechanteerd of bedreigd. De sluitingen zijn een signaal naar (drugs)criminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring is dat hierdoor de bereidheid om verdachte zaken te melden toeneemt. 

Signaleren en melden
Signalen van buurtbewoners zijn bij de aanpak van criminaliteit zeer belangrijk. Inwoners die verontrustende of vreemde zaken zien, kunnen contact opnemen met de politie, via telefoonnummer 0900 – 8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.