DORDRECHT – “Het is voor mij een enorme uitdaging, maar vergeleken met de strijd van kinderen die kanker hebben is het een eitje.” Aan het woord is bestuursvoorzitter Peter van der Meer van het Albert Schweitzer ziekenhuis, die eind juni meerijdt met de Giro di Kika. Dat is een zware etappekoers op de wielrenfiets in Italië, bedoeld om geld op te halen voor onderzoek naar kanker bij kinderen via Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij).
Van der Meer is een fervent hobbywielrenner, maar voor deze prestatie is hij niettemin al maanden aan het trainen om op het noodzakelijke niveau te komen. Het gaat namelijk om zes etappes in Toscane en Umbrië, variërend in lengte van 146 tot 170 kilometer en met tot wel 3000 hoogtemeters op één dag. Hij zoekt vanzelfsprekend sponsors: “Wie me sponsort, sponsort indirect hoop! Ook al met een paar euro.” Sponsoren kan via de sponsorpagina van de ziekenhuisdirecteur: https://www.girodikika.nl/peter-van-der-meer

Het doel van KiKa is uiteindelijk 95 procent genezing van alle kinderen met kanker. Daarnaast streeft KiKa naar steeds betere behandelingen, waardoor kinderen minder last van bijwerkingen hebben. Dat is ook waarom Van der Meer zichzelf deze ‘monstertocht’ wil aandoen. “Ik wil zorgen dat er zo veel mogelijk geld voor dit ontzettend belangrijke doel bij elkaar wordt gehaald.” Voor hemzelf is wielrennen een uitlaatklep. “Als ik fiets, relativeer ik. Ik denk na, ben vaak emotioneel, heb kippenvel en zweet me suf. Een paar keer eerder heb ik échte bergen beklommen, maar de Giro di Kika is wel even een tandje erbij.”

Het Albert Schweitzer ziekenhuis behandelt zelf weliswaar geen kinderen met kanker, maar is wel toonaangevend in de behandeling van vier vormen van kanker bij volwassen patiënten: borstkanker, longkanker, darmkanker en bloed- en lymfklierkanker. Daarnaast benadrukt Van der Meer continu het belang van bewegen binnen een gezonde levensstijl, ook ter preventie van kanker. “Iedereen doet er goed aan om te bewegen naar vermogen, om op te letten wat hij of zij eet en slechte gewoonten zoals roken te minderen, of helemaal te stoppen.”