DORDRECHT- Op 10 maart 2019 is het 25 jaar geleden dat de Biesbosch werd aangewezen als nationaal park. Nadat eerst zeven jaar lang de afkorting i.o. (in oprichting) achter Nationaal Park De Biesbosch prijkte, werd op 10 maart 1994 de aanwijzing definitief.

Op deze zonovergoten dag werden de genodigden met een rondvaartboot vanuit Drimmelen naar de Deeneplaat gebracht, waar hoogwaardigheidsbekleders zoals Hanja Maij-Weggen (minister van Verkeer en Waterstaat) en Dzsingisz Gábor (staatssecretaris Natuurbeheer) in een rieten hut hun handtekeningen plaatsten onder het convenant.

Tussen het initiatief om de Biesbosch als nationaal park aan te wijzen en de feitelijke benoeming zat een moeizame weg. “Er waren in die tijd immers enorme tegenstellingen tussen de belangen van landbouw en recreatie enerzijds en natuurbehoud anderzijds”, zegt Dick Veenhuizen, oud-districtshoofd van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “Het vergde veel tijd om al de bestuurlijke plooien glad te strijken. De definitieve aanwijzing tot nationaal park kwam uiteindelijk op 10 maart 1994.”

Gedurende het komende recreatieseizoen wordt in Nationaal Park De Biesbosch aandacht geschonken aan het jubileum. Bij ‘Gastheren van de Biesbosch’ en de bezoekerscentra zal een vlag met het speciale jubileumlogo wapperen. In samenwerking met ondernemers wordt een activiteitenprogramma ontwikkeld met 25 Biesbosch-avonturen voor gezinnen. Met een jubileumfolder en via websites en social media worden deze activiteiten onder de aandacht gebracht bij het publiek. Bezoekers en deelnemers aan de activiteiten kunnen foto’s van hun Biesbosch-avonturen delen op de website debiesboschinmij.nl en daarmee een leuke prijs winnen.

De Biesbosch maakt zich inmiddels op voor een volgende fase: samen met het Haringvliet zal de Biesbosch één groot nationaal park gaan vormen met de naam NLDelta. In 2021, precies 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed die het ontstaan van het zoetwatergetijdengebied markeert, zal NLDelta zich presenteren als nationaal park ‘Nieuwe Stijl’ volgens de herziene standaard van het Rijk. Deze nieuwe standaard geeft richtlijnen voor criteria, ambities en kwaliteitsverbetering, die passen bij nationale parken van de toekomst.

Meer informatie over 25 jaar Nationaal Park De Biesbosch in het artikel van boswachter Jacques van der Neut over wat de Biesbosch heeft betekend voor de ontwikkeling van het gebied en de natuur. https://np-debiesbosch.nl/wp-content/uploads/2019/03/Artikel-AD-Jacques-van-der-Neut-1-maart-2019-Nieuwe-nationale-parken.pdf