Vroeger was `alles` beter of graag handhaving, een column

Ik overdrijf natuurlijk… Veel is beter dan vroeger. De gezondheidszorg is met sprongen vooruit gegaan. We kunnen overal op internet dingen opzoeken waarvoor je vroeger een bibliotheek of encyclopedie nodig had. Maar….

Ik hoef alleen maar de toeslagenaffaire of de afhandeling van de Groningse aardbevingsschade in herinnering te brengen om ook zelf te beseffen dat niet alles beter gaat. In 2017 kopte Een Vandaag al:  Agenten: ‘Nationale Politie is een fiasco’ . Toen ik nog op een redactie werkte kon je gewoon naar `de politie` bellen. Op het hoofdbureau kon je een afspraak maken. Dagelijks kwam er een mail met politieberichten binnen en naar aanleiding van een bericht kon je gewoon navraag doen.

Nu bestaat de nationale politie uit 10 regionale eenheden. De Drechtsteden vallen onder de Regionale Eenheid Rotterdam. Als je een vraag hebt over bijvoorbeeld Heerjansdam kom je als je belt met het landelijk nummer in Rotterdam terecht. Daar wordt beslist wie je al of niet te spreken krijgt. Als je een aantal vragen specifiek over Heerjansdam stelt krijg je een antwoord over de hele regio, waaronder Rotterdam en Dordrecht.

Mij kwam een serieuze klacht over vuurwerkoverlast  in Heerjansdam onder ogen en de klager kon nergens terecht. Als je via de politie.nl site naar de wijkagent van Heerjansdam zoekt vind je hem nergens. Het dorp telt ongeveer 4.000 inwoners en ik vergelijk het een beetje met Boven Hardinxveld.

Ik kan meepraten over vuurwerkoverlast. Terwijl het nota bene verboden is vuurwerk af te steken komen je de knallen overal tegemoet. Ik heb de hele dag gefietst in Hardinxveld en Sliedrecht en ik ben welgeteld 1 politiewagen tegengekomen en die reed redelijk hard door. Ik weet en ik snap dat de politie het moeilijk heeft met onderbezetting en überhaupt te weinig personeel heeft maar er wordt absoluut niet gehandhaafd in dorpen en kleine steden. Minister van Veiligheid en Justitie (of andersom..) komt weer in VVD-handen in het komende kabinet. Ik hoop dat er veel meer geld naar toe gaat onder andere voor handhaving!

Hans Marijs