Frozen movements expositie bij Fotogalerie Zwijndrecht

Foto: Fotoclub Zwijndrecht Arie Stam

Beweging is op dit moment een erg populair thema binnen de fotografie. Een goede reden voor Fotogalerie Zwijndrecht om een overzichtstentoonstelling met dit thema  te houden. De expositie van diverse leden van Fotoclub Zwijndrecht is te zien vanaf 11 maart tot en met 16 april.

Een belangrijke eigenschap van fotografie is volgens de fotoclub dat de werkelijkheid natuurgetrouw wordt vastgelegd. Voorwerpen worden scherp afgebeeld en beweging wordt bevroren. Daarom kan op een foto van bijvoorbeeld een huis het aantal bakstenen geteld worden en op een foto van een galopperend paard is exact te zien welke benen de grond raken. Wanneer een schilderij deze eigenschappen in zich heeft, noemen we het fotorealistisch. Als scherpte in een foto ontbreekt beschouwen we deze in het algemeen als mislukt. Maar de gestoken  scherpte blijkt niet altijd noodzakelijk. Snelheid kan juist verbeeld worden door onscherpte en onscherpe detaillering kan soms de verbeelding prikkelen. Dus een niet scherpe foto hoeft zeker niet mislukt te zijn. Integendeel. Veel fotografen maken juist gebruik van onscherpte. Daardoor ontstaat een minder natuurgetrouwe afbeelding waardoor er meer verbeelding, impressie of expressie kan ontstaan. En zo kan fotografie weer dicht bij de schilderkunst komen. Vast staat dat een foto niet scherp hoeft te zijn en dat daar een boeiende expositie van kan worden samengesteld.

De tentoonstelling Frozen movements is te zien van 11 maart tot en met 16 april 2023. Fotogalerie Zwijndrecht is te vinden aan de Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg). Openingstijden: op zaterdagen van 11 maart tot en met 16 april van 12:30 uur tot 16:00 uur. De toegang is gratis.

Bron: Fotoclub Zwijndrecht