DORDRECHT – Om inwoners sneller verder te helpen in hun leven gaat de Sociale Dienst Drechtsteden de BKR-registratie van inwoners die succesvol een minnelijke schuldregeling hebben doorlopen verkorten. Een minnelijke schuldregeling betekent dat de schuldeisers vrijwillig meewerken aan de schuldregeling en er geen tussenkomst is van een rechter. Nu blijft deze registratie 5 jaar staan. Vanaf 1 juni 2023 wordt dit verkort naar 6 maanden.
Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert de leningen en schuldregelingen van alle Nederlanders. De BKR draagt bij aan het voorkomen van problemen op het gebied van schulden, kredieten en fraude.
Wethouder Peter Heijkoop vertelt waarom deze verkorting van de BKR-registratie nodig is: “Inwoners die succesvol een minnelijke schuldregeling hebben doorlopen moeten sneller verder kunnen met hun leven. Door de BKR-registratie van vijf jaar is dat vaak moeilijk. Mensen kunnen hierdoor bijvoorbeeld geen hypotheek of telefoonabonnement afsluiten, ondanks dat zij hun schulden hebben afgelost. Door de BRK-registratie bij het succesvol doorlopen van een schuldregeling na 6 maanden te verwijderen kunnen inwoners sneller door met hun leven. De registratie staat dan niet meer zo lang in de weg.”
Wat gaat er veranderen
Net als de vier grote gemeenten, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de gemeenten Arnhem en Tilburg verkort ook de Sociale Dienst Drechtsteden de BKR-registratie. Op dit moment doet de SDD dit in individuele gevallen als een inwoner daar zelf om vraagt. Er wordt dan gekeken naar de situatie van de inwoner en een beslissing genomen. Dit is maatwerk en dus niet standaard. Vanaf 1 juni 2023 gaat de SDD voor alle inwoners die succesvol een schuldregeling hebben doorlopen de BKR-registratie verkorten. Als een inwoner een traject niet goed heeft doorlopen waardoor er risico is om opnieuw in de schulden te komen of als een inwoner fraudeschulden heeft, dan blijft de BKR-registratie op 5 jaar staan.
Bron SDD