Taakstraf voor motorrijder die met 270 kilometer per uur over A16 scheurde

REGIO – Een 32-jarige motorrijder uit Rhoon schaamt zich voor de levensgevaarlijke capriolen die hij in augustus 2020 uithaalde met twee andere motorrijders. De coureurs reden die dag met een topsnelheid van ruim 270 kilometer per uur over de A16 van Breda naar Rotterdam. Hun rit werd gefilmd en massaal op internet gedeeld. “Ik zou dit nu nooit meer doen. Ik ben pas vader geworden”, vertelde hij woensdag voor de rechtbank in Breda.

De rechtbank was onder de indruk van de spijtbetuiging, maar vond uiteraard ook dat de motorrijder gestraft moet worden. De havenwerker kreeg een taakstraf van vijftig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes weken met een proeftijd van twee jaar.

Ook mag de man drie jaar niet op zijn motor rijden. Hij mag nog wel een auto besturen. Mocht hij de komende jaren in een auto in de fout gaan, dan komt ook hier een einde aan.

De twee andere motorrijders (26 en 27) uit Almere en Rotterdam werden in 2021 al veroordeeld tot twee weken cel en vijf jaar rijontzegging van een motor. Ook gaan ze nog eens twee maanden de gevangenis in wanneer ze weer de fout ingaan, zo bepaalde de rechter in 2021.

“Ze spelen met het leven van anderen”
Normaal gesproken ben je in een halfuur van Breda naar Rotterdam. De drie motorrijders deden er in augustus 2020 elf minuten over. Ze negeerden de maximumsnelheden van 70 en 130 kilometer per uur. Ook reden ze heel dicht op ander verkeer, haalden ze links én rechts in en reden ze over de vluchtstrook.

De officier van justitie citeerde wat mensen achterlieten onder het massaal bekeken filmpje: “Wat een idioten, wat een imbecielen, ze spelen met het leven van anderen.” De officier legde uit dat gezien de enorme snelheid een botsing tot doden of zwaargewonden had kunnen leiden.

Ander mens
De man uit Rhoon kon zich heel goed voorstellen dat er zo op hun rijgedrag wordt gereageerd: “Ik heb zeer onverantwoordelijk en gevaarlijk voor anderen en mezelf gereden. Ik dacht alleen maar gas erop. Onderweg had ik elf minuten na kunnen denken waarom ik dit deed, maar stond er toen geen moment bij stil. Nu kijk ik er met afschuw op terug. Ik herken er mezelf niet in, kennelijk had ik behoefte aan een adrenalinekick.”

“Ik heb ook een boze reactie gelezen van iemand wiens kind door een ongeluk om het leven is gekomen. Ik ben pas getrouwd, we hebben net een kind. Het zal me niet meer gebeuren.”

Jaren geleden ging hij er bijna dagelijks op uit met mijn motor. Het is sinds eind 2020 zijn wereldje niet meer. De lol is hem helemaal vergaan. “Ik wil dit achter me laten. Met die twee andere motorrijders heb ik sindsdien amper contact gehad. Toevallig kwam ik één van hen pas nog tegen. Ook hij was net getrouwd en had het over een zwart moment. Ik heb er zeker van geleerd en houd voortaan altijd goed in de gaten hoe hard ik rij.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.